François Hollande şi-a exprimat speranţa că grecii vor alege Europa

Preşedintele francez, François Hollande, şi-a exprimat dorinţa ca "grecii să aleagă Europa" la alegerile legislative din 17 iunie şi le-a transmis respectul său, criticând declaraţiile directoarei FMI care le-a cerut acestora să-şi plătească impozitele.

138 afișări
Imaginea articolului François Hollande şi-a exprimat speranţa că grecii vor alege Europa

François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grecii trebuie confruntaţi cu responsabilităţile lor: atenţie, ce veţi decide la 17 iunie va avea consecinţe, pentru voi şi pentru noi", a declarat Hollande pentru postul public de televiziune France 2.

Partidul radical de stânga Syriza, creditat cu 21 până la 28 la sută dintre intenţiile de vot, a anunţat prin intermediul preşedintelui său, Alexis Tsipras, că vrea ca Grecia să rămână în zona euro, dar şi "sfârşitul memorandumului", acest plan de austeritate impus Greciei şi negociat de guvernele precedente cu Troika (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană).

"Dar noi vă respectăm. Eu vă respect. Este o schimbare faţă de perioada anterioară", a adăugat Hollande, întrebat despre declaraţiile directoarei generale a FMI, fostul ministru francez Christine Lagarde.

Directoarea FMI a generat reacţii puternice, afirmând într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Guardian că "grecii ar trebui să înceapă prin a se ajuta colectiv" prin "a-şi plăti impozitele", declarându-se mai puţin preocupată de soarta grecilor decât de cea a copiilor din Africa.

"Consider că grecii au dat multe în ultima perioadă, în termeni de putere de cumpărare, de renunţare la drepturi. Este adevărat că există greci foarte bogaţi care evită impozitele, şi lucrul acesta nu trebuie acceptat. Dar nu cred că aceasta este cea mai bună modalitate de a le spune grecilor: ştiţi, trebuie să vă priviţi situaţia în raport cu africanii care duc o viaţă mai grea decât a voastră", a declarat preşedintele francez. "Aceasta înseamnă respect. Eu sunt pentru respect", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici