Francezii protestează din nou faţă de creşterea vârstei de pensionare la 64 de ani

Sindicatele franceze organizează marţi a 14-a zi de proteste împotriva planurilor guvernului de a creşte vârsta de pensionare la 64 de ani.

277 afișări
Imaginea articolului Francezii protestează din nou faţă de creşterea vârstei de pensionare la 64 de ani

Francezii protestează din nou faţă de creşterea vârstei de pensionare la 64 de ani

 Aceasta ar putea fi o ultimă încercare de a face presiuni asupra parlamentarilor pentru a renunţa la o lege care este deja în vigoare.
 
Decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a forţa adoptarea reformei cu ajutorul unor puteri constituţionale speciale a stârnit proteste furioase în această primăvară, dar problema a coborât treptat pe agenda mediatică, ceea ce a îngreunat mobilizarea sindicatelor.
 
"Protestele durează de şase luni, ceea ce este fără precedent", a declarat Sophie Binet, noua lideră a sindicatului dur CGT. "Există multă furie, dar şi oboseală", a mai spus ea, adăugând că greviştii resimţeau lipsa salariilor.
 
Cu toate acestea, Binet a mizat pe un nivel "extrem de ridicat" de mobilizare marţi şi a declarat că sindicatul CGT este pregătit să continue lupta împotriva reformei în următoarele săptămâni, relatează Reuters
 
În urma lansării unei campanii de PR după adoptarea reformei, Macron a cunoscut o revenire timidă în sondajele de opinie. Acesta a străbătut ţara pentru a face faţă furiei publice, dar şi pentru a anunţa mari investiţii în noi tehnologii.
 
Între 400.000 şi 600.000 de persoane sunt aşteptate să participe la proteste în toată Franţa, au declarat autorităţile, ceea ce ar însemna o scădere faţă de cele peste un milion de persoane care au luat parte la marşuri în perioada de vârf a protestelor privind pensiile de la începutul acestui an.
 
Sindicatele speră că o participare mare la proteste ar putea face presiuni asupra legiuitorilor pentru ca aceştia să revizuiască totuşi proiectul de lege şi să organizeze un vot. Între timp, parlamentarii opoziţiei spun că respingerea proiectului de lege ar reînvia furia publică, catalogând orice astfel de mişcare drept "antidemocratică".
 
Macron, care spune că reforma este esenţială pentru a acoperi un deficit masiv, speră ca apropierea vacanţei de vară şi îmbunătăţirea cifrelor privind inflaţia să ajute publicul să treacă peste.
 
Popularitatea preşedintelui a crescut cu patru puncte într-un sondaj lunar Elabe din iunie şi cu opt puncte într-un sondaj YouGov, deşi se situează încă în jurul valorii de 30%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici