Francois Hollande cere ONU să acorde un "sprijin excepţional" Libiei

Preşedintele francez Francois Hollande a cerut joi ONU să pună la punct un "sprijin excepţional" pentru autorităţile libiene în vederea restabilirii ordinii, avertizând că există riscul ca terorismul să se extindă "în întreaga regiune".

109 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande cere ONU să acorde un "sprijin excepţional" Libiei

Francois Hollande cere ONU să acorde un "sprijin excepţional" Libiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă nu facem ceva serios, la nivel politic, la nivel internaţional, terorismul se va răspândi în întreaga regiune", a avertizat şeful statului francez, într-un discurs susţinut la reuniunea anuală diplomaţiei de la Paris. El nu a precizat modalităţile de sprijin, de ordin civil sau militar, pe care ONU le-ar putea oferi Libiei.

Afirmând că Libia reprezintă "principala preocupare", Francois Hollande a precizat că în această ţară "confuzia este totală", făcând referire la existenţa a "două Parlamente, două Guverne", iar în sudul Libiei se află "o serie de grupări teroriste care aşteaptă să intervină".

"Franţa solicită Naţiunilor Unite să organizeze un sprijin excepţional pentru autorităţile libiene în vederea restabilirii legitimităţii statului", a adăugat el.

De la îndepărtarea regimului lui Muammar Kadhafi, în 2011, autorităţile interimare de la Tripoli nu au reuşit să restabilescă ordinea şi securitatea în Libia.

Astfel, Libia este cuprinsă de la jumătatea lunii iulie de confruntări între miliţiile rivale.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a extins, miercuri, sancţiunile internaţionale vizând Libia, prin includerea unor măsuri restrictive la adresa numeroaselor grupări care sunt implicate în confruntări în ţară.

Sancţiunile, impuse anterior susţinătorilor fostului regim al lui Muammar Kadhafi, includ un embargou asupra armelor, blocarea conturior şi interdicţii de călătorie în străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici