Francois Hollande, pregătit să organizeze referendum privind dreptul de vot al străinilor

Francois Hollande a afirmat miercuri, la dezbaterea cu Nicolas Sarkozy înaintea celui de-al doilea tur al prezidenţialelor, că este pregătit să organizeze referendum privind dreptul de vot al străinilor extracomunitari la alegerile municipale, dacă nu obţine majoritate în Parlament.

118 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande, pregătit să organizeze referendum privind dreptul de vot al străinilor

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru a adopta această reformă, ne-ar trebui o majoritate de trei cincimi, este o amendare a Constituţiei, deci voi supune această propunere Parlamentului. Dacă există o majoritate de trei cincimi - asta înseamnă că o parte a celor de dreapta şi de centru (o vor vota-n.r.) - reforma va trece. Dacă nu există majoritate, poporul francez va putea decide", a afirmat candidatul socialist la prezidenţiale.

El a amintit că apără "de mai mulţi ani" această poziţie, subliniind că rivalul său, actualul preşedinte Nicolas Sarkozy, "este favorabil" întrucât a "scris-o în 2001" şi a "confirmat-o în 2008".

"Noi nu dorim ca imigranţii să voteze în Franţa", a răspuns Nicolas Sarkozy.

"De ce sugeraţi că imigranţii non-europeni sunt musulmani?", l-a întrebat Hollande.

"Franţa tratează musulmanii din Franţa mai bine decât sunt trataţi creştinii în Orient (...). A contesta faptul că dreptul de vot va privi în primul rând comunităţile nord-africane şi sub-sahariene înseamnă a nu cunoaşte bine fluxurile migratorii", a răspuns Sarkozy.

Francois Hollande a dat asigurări că nu va tolera, dacă va fi ales, programele separate pentru femei şi bărbaţi la piscinele municipale, nici mâncarea halal în cantinele municipale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici