Franţa, acuzată că încalcă drepturile omului

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a acuzat Franţa că încalcă drepturile omului, în lupta sa împotriva terorismului, într-un raport publicat miercuri, care menţionează "perioadele îndelungate de detenţie provizorie" şi "violenţele fizice" din timpul interogatoriilor.

30 afișări
Imaginea articolului Franţa, acuzată că încalcă drepturile omului

Franţa, acuzată că încalcă drepturile omului (Imamgine: Mediafax/AFP)

"Franţa se arată prea dornică să sacrifice drepturile omului pe altarul eficienţei. Pentru a fi un lider adevărat, ar trebui să respecte drepturile şi să se opună în acelaşi timp terorismului", a declarat autoarea raportului, Judith Sunderland, într-un comunicat al organizaţiei neguvernamentale.

"Mărturiile persoanelor arestate, care sunt bănuite de implicare în acţiuni teroriste arată că privarea de odihnă, dezorientarea, interogatoriile constante şi repetate dar şi presiunile psihice în timpul perioadei de arest sunt un lucru obişnuit", potrivit HRW.

"Informaţii credibile fac referire la violenţele fizice utilizate de poliţia franceză asupra persoanelor bănuite de terorism în timpul reţinerii", arată organizaţia în acest raport, rezultat al unei anchete realizate în perioada iulie 2007 - februarie 2008.

În documentul intitulat "Justiţia scurtcircuitată: legile şi procedurile antiteroriste în Franţa", organizaţia pune sub semnul întrebării şi plasarea în detenţie "pentru perioade lungi de timp".

Organizaţia avertizează asupra "abuzurilor" comise în contextul luptei împotriva terorismului islamist, "care riscă să servească radicalizării persoanelor deja sensibile, cu vederi extremiste, din motive personale, socio-economice sau politice".

HRW cere Guvernului francez să clarifice definiţia infracţiunii de "asociere în vederea comiterii de acţiuni teroriste", pe care o consideră prea "vastă", şi să "amelioreze protecţia în timpul perioadei de detenţie".

Organizaţia mai este îngrijorată şi de "utilizarea de probe care provin din ţări terţe unde tortura şi relele tratamente sunt obişnuite", îndemnând Franţa să considere aceste probe drept "inadmisibile".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici