Franţa cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul chimic din Siria | ATENŢIE! Imagini cu puternic impact emoţional

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat duminică că informaţiile prezentate privind un atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma sunt extrem de îngrijorătoare şi a cerut o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a examina situaţia, relatează Reuters.

4215 afișări
Imaginea articolului Franţa cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul chimic din Siria | ATENŢIE! Imagini  cu puternic impact emoţional

Franţa cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul chimic din Siria | ATENŢIE! Imagini cu puternic impact emoţional (Imagine: Captură video)

Le Drian a declarat că Franţa condamnă cu fermitate atacurile şi bombardamentele desfăşurate de forţele guvernamentale siriene în ultimele 24 de ore asupra oraşului Douma, adăugând că acestea reprezintă o "încălcare gravă a legislaţiei umanitare internaţionale".

Diplomaţia de la Paris a precizat că va colabora cu statele aliate pentru a verifica dacă au fost folosite arme chimice în Siria.

"Folosirea armelor chimice este o crimă de război. Franţa îşi face datoria şi colaborează cu aliaţii şi organizaţiile internaţionale pentru a verifica veridicitatea şi natura acestor atacuri", a mai spus ministrul francez de Externe.

Referindu-se la avertismentul preşedintelui Emmanuel Macron că Franţa ar putea acţiona unilateral în cazul unui atac chimic în Siria care să producă victime în rândul civililor, Jean-Yves Le Drian a spus că Parisul îşi va asuma întreaga responsabilitate în lupta împotriva proliferării armelor chimice.

Misiunea Marii Britanii la ONU a anunţat prin intermediul contului de Twitter că "Marea Britanie, Franţa, SUA, Polonia, Olanda, Suedia, Kuweit, Peru şi Coasta de Fildeş au convocat o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta despre rapoartele privind un atac cu arme chimice în Siria".

Guvernul britanic a cerut comunităţii internaţionale să lanseze o "investigaţie urgentă" în privinţa incidentului din oraşul sirian Douma.

"Sunt rapoarte extrem de îngrijorătoare privind un atac cu arme chimice, cu un număr semnificativ de victime. Dacă informaţiile sunt corecte, reprezintă o dovadă suplimentară a brutalităţii lui Bashar al-Assad împotriva civililor nevinovaţi şi a nerespectării normelor internaţionale. Este necesară o investigaţie urgentă, iar comunitatea internaţională trebuie să răspundă. Cerem regimului Assad şi susţinătorilor acestuia, Rusia şi Iranul, să înceteze violenţele împotriva civililor nevinovaţi", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Londra.

O serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici susţin că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Douma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Douma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul american Donald Trump au condamnat atacul cu arme chimice din Siria şi au cerut tragerea la răspundere a regimului Bashar al-Assad. Trump a transmis că "Rusia şi Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad".

Ministerul rus al Apărării aminteşte că a avertizat în repetate rânduri despre posibile provocări privind utilizarea armelor chimice în Siria. Rusia susţine că acuzarea forţelor guvernamentale siriene de către SUA are ca scop justificarea unei eventuale intervenţii militare în Siria.

ATENŢIE! Imagini cu puternic impact emoţional

 

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici