Franţa, Germania şi Marea Britanie îndeamnă SUA să nu se retragă din acordul nuclear cu Iranul

Peste 500 de deputaţi din Franţa, Germania şi Marea Britanie au trimis o cerere omologilor săi din Statele Unite, prin care îi îndeamnă să îl convingă pe preşedintele Donald Trump să nu renunţe la acordul nuclear cu Iranul, informează site-ul cotidianului The Guardian.

500 afișări
Imaginea articolului Franţa, Germania şi Marea Britanie îndeamnă SUA să nu se retragă din acordul nuclear cu Iranul

Franţa, Germania şi Marea Britanie îndeamnă SUA să nu se retragă din acordul nuclear cu Iranul

Într-o declaraţie comună, publicată de The Guardian, Der Spiegel, The New York Times şi de Le Monde, deputaţii cer Casei Albe să ia în considerare toate aspectele înainte de 12 mai, data la care Donald Trump a ameninţat că va retrage SUA din acord.

"Guvernul Statelor Unite ameninţă că se vor retrage din JCPOA, deşi Iranul îşi îndeplineşte obligaţiile pe care le are conform acordului", susţin deputaţii, avertizând că "retragerea Statelor Unite va avea consecinţe dezastruoase".

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Aceştia susţin că, pe termen scurt, decizia de a reimpune sancţiuni asupra Iranului ar putea determina Iranul să renunţe la programul nuclear. Pe termen lung, însă, ar putea afecta credibilitatea părţilor implicate în acord şi utilizarea diplomaţiei ca unealtă în obţinerea unei păci durabile.

"Retragerea din acord ar putea diminua valoarea promisiunilor şi ameninţărilor făcute de ţările noastre", au declarat parlamentarii francezi, germani şi britanici.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici