Franţa: Marine Le Pen obţine semnăturile de care are nevoie pentru a candida la preşedinţie

Candidata extremei drepte în alegerile prezidenţiale franceze Marine Le Pen dispune de cele 500 de semnături din partea unor aleşi, necesare pentru a putea intra în cursa pentru Palatul Elysee, au anunţat marţi surse din cadrul partidului acesteia, Frontul Naţional (FN).

117 afișări
Imaginea articolului Franţa: Marine Le Pen obţine semnăturile de care are nevoie pentru a candida la preşedinţie

Marine Le Pen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tocmai am vorbit la telefon. Mi-a confirmat acest lucru", a declarat avocatul Gilbert Collard, preşedintele Comitetului de susţinere a lui Marine Le Pen, pentru postul public France2.

Marine Le Pen a declarat în mai multe rânduri că nu este sigură că va obţine aceste 500 de semnături şi a acuzat "marile partide" că exercită presiuni asupra aleşilor, pentru a o îndepărta.

Data-limită pentru predarea acestor semnături Consiliului Constituţional a fost stabilită pentru vineri.

Marine Le Pen este creditată cu 16% în primul tur de scrutin, prevăzut pentru 22 aprilie, pe cea de a treia poziţie, în urma celor doi favoriţi, socialistul Francois Hollande şi preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy. Cel de al doilea tur va avea loc în 6 mai.

Candidata de extremă dreapta a depus eforturi pe lângă cei 38.000 de aleşi - parlamentari, primari, consilieri departamentali - susceptibili să ofere o susţinere la nivel municipal partidului său şi reputaţiei sale, moştenită de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen.

Acesta a fost condamnat în mai multe rânduri, în special pentru incitare la discriminare rasială sau complicitate în contestarea unor crime împotriva umanităţii. Însă, din 1981 el a putut obţine semnăturile necesare pentru a candida, uneori în ultimul moment.

Această regulă privind obţinerea a 500 de semnături are ca scop evitarea unor candidaturi "fanteziste", dar afectează partidele care nu au foarte mulţi aleşi locali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici