Franţa mediază un dialog între guvernul şi opoziţia din Venezuela şi ameninţă cu eventuale sancţiuni

Guvernul şi opoziţia din Venezuela participă, miercuri, la o serie de discuţii în Republica Dominicană, a anunţat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, care a avertizat regimul de la Caracas că riscă sancţiuni UE dacă nu se va angaja în negocieri, relatează site-ul agenţiei Reuters.

300 afișări
Imaginea articolului Franţa mediază un dialog între guvernul şi opoziţia din Venezuela şi ameninţă cu eventuale sancţiuni

Franţa mediază un dialog între guvernul şi opoziţia din Venezuela şi ameninţă cu eventuale sancţiuni

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi.

"Am fost fericit să aflu că dialogul cu opoziţia se va relua miercuri în Republica Dominicană", a spus Jean-Yves Le Drian, după o întrevedere la Paris cu omologul său venezuelean, Jorge Arreaza Montserrat.

Coaliţia de Unitate Democratică din Venezuela a anunţat că va trimite o delegaţie care se va întâlni cu preşedintele dominican Danilo Medina, pentru a discuta despre condiţiile în care ar putea avea loc dialogul cu regimul Maduro, dar a negat că discuţiile ca atare au început.

"Pentru a începe negocieri serioase, solicităm acţiuni concrete imediate care să arate cu adevărat dorinţa de a rezolva mai degrabă probleme decât de a câştiga timp", a fost mesajul transmis de opoziţia de la Caracas, care cere eliberarea deţinuţilor politici, respectarea Congresului condus de opoziţie şi măsuri pentru a atenua criza economică.

Preşedintele Nicolas Maduro şi-a exprimat sprijinul pentru dialog şi a declarat că-l va trimite pe liderul Partidului Socialist Jorge Rodriguez să reprezinte guvernul în Republica Dominicană.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat sprijinul deplin pentru aceste discuţii. "Secretarul General încurajează actorii politici din Venezuela să profite de această ocazie pentru a-şi demonstra angajamentul de a aborda provocările ţării prin mediere şi mijloace paşnice", se arată într-un comunicat al Naţiunilor Unite.

Acum a procedat şi Spania acum câteva zile, ministrul francez de Externe a avertizat regimul venezuelean că, dacă situaţia tensionată va continua, vor exista repercusiuni din partea Uniunii Europene.

"I-am amintit ministrului Arreaza de riscul sancţiunilor europene şi de necesitatea de a vedea cu rapiditate dovezi din partea Venezuelei că este gata să relanseze negocierile cu opoziţia şi să se angajeze într-un proces sincer şi credibil", a spus Jean-Yves Le Drian.

Recent, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că regimul Nicolas Maduro, este o dictatură, iar ONU a anunţat, prin intermediul unui raport, că forţele de securitate din Venezuela au comis încălcări grave şi deliberate ale drepturilor omului, prin folosirea forţei excesive în timpul protestelor antiguvernamentale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici