Franţa obţine nota 11,5 din 20 pentru prestaţia sa la conducerea UE

Franţa a obţinut nota 11,5 din calificativul maxim de 20 la jumătatea preşedinţiei semestriale a UE pe care o exercită până la sfârşitul anului, europenii apreciind că Parisul s-a descurcat "bine" în gestionarea crizei financiare şi fenomenului imigraţiei, potrivit unui studiu.

56 afișări
Imaginea articolului Franţa obţine nota 11,5 din 20 pentru prestaţia sa la conducerea UE

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Institutul de studii europene Thomas More a urmărit, începând cu data de 1 iulie, principalele propuneri avansate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy privind "cele 12 teme majore pentru viitorul UE": Tratatul de la Lisabona, încălzirea globală, imigraţie, agricultură şi pieţele financiare.

"Verdictul nostru: la15 octombrie, preşedinţia franceză obţine nota 11,5 din 20", informează institutul, subliniind că sistemul de notare ia în calcul "nu doar rezultatele obţinute, ci şi implicarea şi capacitatea lui Nicolas Sarkozy şi a Guvernului francez de a acţiona în concordanţă cu partenerii Franţei".

Cea mai bună notă, 9 din 10, a fost acordată eforturilor Parisului de reglementare a fenomenului imigraţiei graţie Pactului pentru azil şi imigraţie şi "negocierilor desfăşurate activ", în pofida reticenţelor manifestate iniţial de unele state, printre care Spania.

A doua notă, 8 din 10, este acordată "planului de acţiune" pentru combaterea crizei financiare.

"Deciziile adoptate în ultimele zile sunt operaţionale şi par la înălţimea mizei (...) UE este capabilă să facă faţă crizelor", comentează institutul.

Aprecierile sunt însă mai severe, nota 6 din 10, în privinţa pachetului de măsuri pentru combatarea încălzirii globale pe care Franţa s-a angajat să le adopte până la sfârşitul mandatului său.

Sarkozy obţine însă o notă medie, 5 din 10, pentru eforturile de consolidare a securităţii energetice europene şi de depăşire a crizei instituţionale generate de votul negativ dat de electoratul irlandez Tratatului de la Lisabona.

Franţa obţine nota 6 din 10 pentru comportamentul "satisfăcător" privind reformarea politicii agricole comune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici