Franţa propune un nou mecanism OIAC de atribuire a vinei pentru atacurile chimice

Franţa a propus crearea unui nou mecanism al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimic (OIAC), prin care vina este atribuită celor care au condus atacuri cu arme interzise, au informat vineri mai multe surse diplomatice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

272 afișări
Imaginea articolului Franţa propune un nou mecanism OIAC de atribuire a vinei pentru atacurile chimice

Franţa propune un nou mecanism OIAC de atribuire a vinei pentru atacurile chimice

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, aflată la Haga, poate doar să determine dacă a avut loc un astfel de atac, însă nu poate indica cine l-a coordonat.

Un nou mecanism ar putea îndeplini acest rol, fiind condus, până în anul 2015, de anchetă comună a ONU şi OIAC în Siria, până când reînoirea lui a fost respinsă de Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, în luna noiembrie.

"În privinţa Siriei totul este blocat la Consiliul de Securitate ONU şi în general observăm repetarea şi încălcarea sistematică a cadrelor multilaterale, inclusiv proliferarea armelor chimice. Avem nevoie de un mecanism care să repartizeze vina. Salisbury a reprezentat un pas dus prea departe", a declarat un diplomat francez de rang înalt.

Crearea unui mecanism pentru tragerea la răspundere este important din cauza creşterii numărului de incidente cauzate de agenţi neurotoxici, care au fost interzişi în urmă cu douăzeci de ani printr-un tratat internaţional.

Cele mai recente incidente sunt asasinarea fratelui lui Kim Jong-un, care a fost ucis în aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017 cu ajutorul substanţei VX şi tentativa de ucidere a fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, care au fost otrăviţi în oraşul britanic Salisbury cu agentul neurotoxic Novichok. Skripal şi fiica sa, Iulia, au supravieţuit atacului.

Cu toate acestea, propunerea Franţei ar putea fi respinsă de Rusia şi Iran. Deciziile din cadrul OIAC sunt supuse la vot într-un consiliu executiv format din 41 de membri, având nevoie de cel puţin 27 de voturi pentru a fi aprobată.

Propunerile recente în cadrul OIAC, privind Siria, nu au primit numărul suficient de voturi pentru a fi aprobate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici