Franţa reformează sistemul de pensii. Guvernul vrea o creştere progresivă a vârstei de pensionare

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat că guvernul va decide până la sfârşitul acestei săptămâni cum să avanseze cu planurile de reformare a sistemului de pensii al ţării - un lucru care s-a confruntat în trecut cu o opoziţie acerbă din partea sindicatelor.

1538 afișări
Imaginea articolului Franţa reformează sistemul de pensii. Guvernul vrea o creştere progresivă a vârstei de pensionare

Franţa reformează sistemul de pensii. Guvernul vrea o creştere progresivă a vârstei de pensionare

"Căutăm cea mai bună cale de a merge mai departe", a declarat Borne pentru RMC Radio şi BFM TV, adăugând că guvernul a rămas în consultări cu sindicatele pe această temă, informează Reuters.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că reformarea sistemului de pensii este o prioritate cheie pentru guvernul său, dar planurile anterioare de modificare a acestuia s-au confruntat cu proteste de stradă majore.

Macron vrea să înceapă să implementeze reformele, care constau în principal într-o creştere progresivă până la 65 de ani a vârstei legale de pensionare, în vara anului viitor.

Sindicatele care se opun acestei reforme spun că aceasta va face ca oamenii să fie nevoiţi să muncească mai mult timp, în timp ce guvernul spune că reforma va fi mai bună pentru economia franceză în general.

Borne a reiterat că această creştere progresivă a vârstei de pensionare rămâne parte din planurile guvernului.

Borne a adăugat că, în cazul în care reformele ar fi blocate în parlament, guvernul ar putea, teoretic, să folosească clauza "49.3" - şi anume un mecanism constituţional francez care permite unui guvern să adopte o legislaţie chiar dacă nu dispune de o majoritate în parlament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici