Prima pagină » Știri externe » Franța și Regatul Unit încep coordonarea nucleară

Franța și Regatul Unit încep coordonarea nucleară

Franța și Marea Britanie au anunțat inițierea unei cooperări în domeniul nuclear, care prevede coordonarea arsenalelor celor două state, singurele puteri nucleare din Europa.
Franța și Regatul Unit încep coordonarea nucleară
Sursa foto: Hepta via Mediafax Foto

În timp ce atenția publică s-a concentrat pe tensiunile legate de migrație în timpul vizitei oficiale a lui Emmanuel Macron la Londra, o decizie deosebit de importantă a trecut aproape neobservată: Franța și Regatul Unit au anunțat inițierea unei coordonări istorice a arsenalelor lor nucleare, singurele de acest fel din Europa.

Inițiativa vine într-un context marcat de incertitudini privind angajamentul Statelor Unite față de securitatea europeană și de intensificarea presiunilor exercitate de Rusia. În lipsa unei garanții explicite din partea Washingtonului, Franța și Regatul Unit au anunțat măsuri de consolidare a cooperării în domeniul descurajării nucleare. Termenul „coordonare”, utilizat în declarațiile oficiale, nu implică partajarea arsenalului nuclear, ci sincronizarea unor capacități militare, planificări și resurse între cele două state, deschizând posibilitatea unor forme de colaborare tehnică și operațională, potrivit Bloomberg.

Peste 500 de focoase nucleare, mult sub nivelul Rusiei și al SUA

„Chiar dacă nu oferă o alternativă completă la puterea militară americană, coordonarea poate aduce avantaje reale”, consideră Andrea Gilli, lector în studii strategice la Universitatea St. Andrews. Unele beneficii ar include utilizarea complementară a submarinelor nucleare aflate temporar indisponibile, precum și schimbul de informații privind capabilitățile și intențiile forțelor adverse.

Franța și Regatul Unit dețin împreună peste 500 de focoase nucleare, semnificativ mai puțin față de arsenalul Statelor Unite sau al Federației Ruse. Totuși, cele două state au convenit extinderea cooperării și în domeniul armelor convenționale, inclusiv în producția de rachete și dezvoltarea de tehnologii bazate pe inteligență artificială în sectorul militar.

Există diferențe semnificative între cele două doctrine nucleare. Marea Britanie își bazează descurajarea pe un singur sistem de lansare, submarinele Trident, care este dependent din punct de vedere tehnologic de Statele Unite și a înregistrat dificultăți în testele recente. În schimb, Franța beneficiază atât de submarine nucleare lansatoare de rachete, cât și de aviație strategică, și pune accent pe independența completă a capacității sale de descurajare nucleară.

Și alte state europene discută opțiuni nucleare proprii

Potrivit estimărilor realizate de institutul de cercetare economică Bruegel, modernizarea capacităților de descurajare nucleară – strategia prin care un stat își menține un arsenal nuclear pentru a descuraja un potențial atacator, sub amenințarea unui răspuns devastator – ar necesita investiții de aproximativ 100 de miliarde de euro pentru ambele țări.

În paralel cu această inițiativă, alte state europene, precum Polonia și Germania, au început să discute posibilitatea dezvoltării propriei capacități nucleare sau a găzduirii unor arme nucleare americane, în cadrul NATO.

Liderii europeni analizează în prezent două direcții: una ar fi extinderea cooperării actuale dintre Franța și Regatul Unit, cu scopul de a crea o umbrelă nucleară comună la nivel continental, care să ofere protecție întregii Europe, iar cealaltă ar fi acceptarea ideii că tot mai multe state europene ar putea încerca să-și dezvolte propriile capacități nucleare, ceea ce ar duce la o creștere a numărului de țări cu arme nucleare în cadrul alianței NATO.

„Dacă Macron, Starmer și ceilalți nu avansează mai repede în aceste decizii strategice, o vor face alții, figuri populiste și simpatizante ale Kremlinului precum Marine Le Pen, Nigel Farage sau Matteo Salvini, care spunea că nu și-ar încredința viitorul copilului său în mâinile lui Macron”, au precizat analiștii sursei citate.