Franţa şi Republica Moldova vor semna joi un pact de apărare pe fondul temerilor de destabilizare rusească

Republica Moldova şi Franţa vor semna joi un acord de cooperare în domeniul apărării, ca parte a eforturilor Occidentului de a consolida capacităţile fostului stat sovietic, informează Reuters.

408 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Republica Moldova vor semna joi un pact de apărare pe fondul temerilor de destabilizare rusească

Sursa foto: X / @sandumaiamd

Decizia vine în contextul în care în ultima perioadă, Kremlinul a intensificat încercările de a destabiliza situaţia de la Chişinău, relevă sursa menţionată.

Moldova are un buget de apărare mic şi are de mult timp relaţii tensionate cu Moscova, care s-au înrăutăţit pe măsură ce Chişinăul sprijină Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Rusia are trupe şi forţe de menţinere a păcii în Transnistria, un stat separatist al Republicii Moldova care şi-a menţinut autonomia timp de trei decenii cu sprijinul Kremlinului.

Cele două ţări au ajuns la un acord iniţial în septembrie, care acoperă instruirea personalului militar, dialogul regulat în domeniul apărării şi schimbul de informaţii.

Potrivit unui comunicat citat de Reuters, preşedinţia franceză a precizat că acordurile de apărare şi cooperare economică vor fi semnate în cadrul întâlnirii dintre Emmanuel Macron şi Maia Sandu, programată la Paris.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici