Franţa, sub presiunea mafiei europene - în special românească, albaneză sau lituaninană

Un studiu al agenţiei europene de poliţie Europol, dat publicităţii miercuri, confirmă creşterea mafiei în Europa, în special de origine română, albaneză, lituaniană sau nigeriană, iar Franţa nu a scăpat de această influenţă, informează miercuri, în ediţia electronică.

1506 afișări
Imaginea articolului Franţa, sub presiunea mafiei europene - în special românească, albaneză sau lituaninană

Franţa, sub presiunea mafiei europene - în special românească, albaneză sau lituaninană (Imagine: Meediafax Foto/AFP)

"Criminalitatea organizată este în schimbare", spune directorul Europol, Rob Wainwright, care deplânge influenţa crescândă a grupurilor "din ce în ce mai structurate", potrivit cotidianului Le Figaro.

Cei din fosta URSS încep să-şi extindă influenţa în Vest, zonă cunoscută pentru violenţe, jafuri şi proxenetism.

Dar imaginea unui "gangster rustic" nu ar trebui să umbrească creşterea unei delicvenţe mai intelectuale şi cosmopolită, care exploatează mizeria umană şi înaltele tehnologii, notează Le Figaro.

Impactul lor asupra societăţii a crescut în ultimii doi ani, potrivit estimărilor şefului Europol, care stabileşte o legătură directă cu criza care afectează economiile europene începând din 2009.

"Este pentru prima oară când o autoritate de un asemenea nivel declară că actuala criză acţionează în sensul creşterii criminalităţii", afirmă criminologul francez Alain Bauer.

O altă tendinţă îngrijorătoare, potrivit agenţilor europeni, este că organizaţiile mafiote şi-au "intensificat practica trocului între ele," pentru a evita să fie urmărite prin intermediul conturilor bancare.

Europol vorbeşte şi despre "livrări de droguri şi precursori în schimbul unor bunuri furate sau arme", precum şi despre "maşini furate", orice combinaţie fiind permisă.

Criza a facilitat şi coruperea funcţionarilor şi a directorilor dornici să-şi suplimenteze veniturile, "în special în sectoarele care pot oferi asistenţă privind frauda şi falsificarea de monedă", notează experţii Europol, în raportul agenţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici