FSB a cerut reţelei VKontakte date despre proeuropenii ucraineni

Serviciul Federal de Securitate rus FSB, fostul KGB a cerut site-ului VKontakte, prima reţea socială rusă, să îi predea datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, central în mişcarea de contestare proeuropeană în Ucraina, a dezvăluit miercuri seara fondatorul său.

241 afișări
Imaginea articolului FSB a cerut reţelei VKontakte date despre proeuropenii ucraineni

FSB a cerut reţelei VKontakte date despre proeuropenii ucraineni (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"La 13 decembrie 2013, FSB ne-a cerut să îi predăm datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan", creat pe reţele sociale pentru organizarea contestării proeuropene care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în Ucraina.

"Răspunsul nostru a fost un refuz categoric", a scris el pe pagina sa de VK.

"Jurisdicţia rusă nu se aplică la utilizatorii ucraineni ai VKontakte. Transmiterea de date personale despre ucraineni autorităţilor ruse ar fi fost contrară legii şi, în plus, ar fi fost o trădare a tuturor acestor milioane de locuitori ai Ucrainei care ne-au acordat încredere", a explicat el.

Durov a refuzat deja, în 2012, să se supună unei solicitări a FSB care i-a cerut, la sfârşitul lui 2011, în timp ce o mişcare de contestare a lui Vladimir Putin reunea zeci de mii de persoane, să blocheze grupurile opoziţiei pe VK.

Reţeaua socială rusă depăşeşte în fosta URSS concurentul american Facebook, cu peste 100 de milioane de utilizatori.

De mai multe luni, aceasta este în centrul unui conflict între acţionari.

În ianuarie 2014, Durov şi-a vândut partea sa în grup, trecută sub controlul celui mai bogat om din ţară, Alişer Usmanov, apropiat al puterii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici