FT: Dispute între Franţa şi Germania privind reglementările bugetare ale Uniunii Europene

Franţa şi Germania au perspective diferite asupra gradului de stricteţe al viitoarelor reglementări bugetare din Uniunea Europeană, pe fondul eforturilor statelor membre UE de a depăşi disensiunile în privinţa noului cadru fiscal, informează cotidianul Financial Times.

378 afișări
Imaginea articolului FT: Dispute între Franţa şi Germania privind reglementările bugetare ale Uniunii Europene

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Bruno Le Maire, ministrul francez al Finanţelor, a afirmat că impunerea unor reglementări automate şi uniforme de reducere a datoriilor publice ar fi o eroare politică şi economică. Le Maire a făcut declaraţiile cu ocazia reuniunii miniştrilor de Finanţe din statele UE, aflată în curs în Luxemburg. "Am încercat deja să impunem reguli automate şi uniforme în trecut: aceste lucruri conduc la recesiune", a argumentat Bruno Le Maire, avertizând că un astfel de regim ar afecta producţia europeană şi creşterea economică, ignorând suveranitatea individuală a statelor membre.

Însă Christian Lindner, ministrul german de Finanţe, a reafirmat solicitarea ca naţiunile care au datorii suverane masive să le diminueze cu 1% din PIB în fiecare an. Lindner cere "garanţii" privind reducerea datoriilor suverane ale statelor UE.

Disensiunile publice dintre Paris şi Berlin evidenţiază profunzimea diferenţelor referitoare la reformarea Pactului UE de Stabilitate şi Creştere Economică. Bruxellesul vrea noi reguli, adaptate la circumstanţele economice ale fiecărui stat. Paolo Gentiloni, comisarul UE pentru Economie, le-a cerut statelor membre să construiască "punţi" de comunicare, "nu tranşee".

Comisia Europeană a elaborat în primăvară noi propuneri fiscale, astfel încât să fie stimulată aplicarea şi investiţiile. Comisia Europeană vrea planuri de reducere a datoriilor suverane pentru fiecare stat membru, oferind mai mult timp pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare, în schimbul angajamentelor de reforme şi investiţii. Însă Guvernul de la Berlin nu vrea să ofere Comisiei Europene prea multă discreţie în negocierile cu fiecare stat membru UE. Unii oficiali din cadrul Comisiei Europene împărtăşesc scepticismul Franţei privind abordarea Germaniei, care ar forţa şi statele cu datorii mai mici să aplice reduceri ale acestora de 0,5% din PIB pe an.

Christian Lindner a declarat vineri că cererile Berlinului nu sunt prea ambiţioase, insistând că sunt necesare reglementări bugetare automate. "Germania nu este singură în preocupările şi ideile sale", a subliniat Lindner.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici