FT: Zelenski se pregăteşte să îl înlocuiască pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei / Ar fi cea mai importantă remaniere de la începutul războiului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se pregăteşte să îl înlocuiască pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, în ceea ce ar fi cea mai mare remaniere a comandamentului militar ucrainean de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu doi ani.

2851 afișări
Imaginea articolului FT: Zelenski se pregăteşte să îl înlocuiască pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei / Ar fi cea mai importantă remaniere de la începutul războiului

FT: Zelenski se pregăteşte să îl înlocuiască pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei / Ar fi cea mai importantă remaniere de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei,

Zelenski i-a oferit luni lui Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate, un nou rol de consilier în domeniul apărării, dar generalul a refuzat, potrivit a patru persoane familiare cu discuţiile, citate de Financial Times.

Zelenski i-ar fi spus clar lui Zalujnîi că, indiferent dacă va accepta sau nu acest rol, va fi înlăturat din poziţia sa actuală.

Cele patru persoane au declarat că, deşi în biroul lui Zelenski a fost luată decizia de a-l demite pe Zalujnîi, este posibil ca acesta să nu fie înlăturat pentru o perioadă de timp, după ce în presa ucraineană au apărut rapoarte despre aceste planuri.

Oferta preşedintelui de a-i oferi un nou rol generalului vine după luni de speculaţii cu privire la viitorul acestuia, alimentate de rapoartele privind tensiunile dintre cei doi.

Relaţia lor tensionată a ieşit la iveală în noiembrie, după ce contraofensiva mult mediatizată a Ucrainei nu a reuşit să îşi atingă obiectivele ambiţioase de recucerire a teritoriilor pierdute şi de tăiere a podului terestru al Rusiei către Crimeea.

La momentul respectiv, Zalujnîi a declarat că războiul a ajuns într-un "impas", ceea ce a determinat biroul preşedintelui să îl acuze pentru folosirea acestui termen.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nykyforov, şi Ministerul Apărării au negat rapoartele privind demiterea lui Zalujnîi, după ce presa ucraineană a obţinut pe surse informaţiile privind decizia de schimbare. Acum aceste informaţii sunt confirmate şi de FT.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici