Funeraliile lui Vaclav Havel se desfăşoară în prezenţa a numeroşi lideri ai lumii - FOTO

Funeraliile lui Vaclav Havel, fost preşedinte şi dramaturg ceh, au reunit vineri la Praga numeroşi lideri ai lumii, veniţi să prezinte alături de cehi un ultim omagiu eroului "revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989, încetat din viaţă duminică.

358 afișări
Imaginea articolului Funeraliile lui Vaclav Havel se desfăşoară în prezenţa a numeroşi lideri ai lumii - FOTO

Funeraliile lui Vaclav Havel se desfăşoară în prezenţa a numeroşi lideri ai lumii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 1.000 de invitaţi asistă la ceremonii, inclusiv la o slujbă religioasă, care a început la prânz (13.00, ora României) în Catedrala Saint-Guy a Castelului Praga.

Un moment de reculegere, respectat în toată ţara, a fost marcat cu 21 de focuri de tun.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a sosit la Praga în pofida crizei franco-turce, dar şi secretarul de Stat Hillary Clinton şi soţul său, fostul preşedinte american Bill Clinton, premierul britanic David Cameron şi fostul secretar de Stat american de origine cehă Madeleine Albright.

"Astăzi suntem la Praga. Toată Europa se reuneşte în jurul memoriei lui Vaclav Havel. Care este mesajul acestui om? Să ai convingeri. Să lupţi pentru ele. Să promovezi dialogul şi respectul. Să îţi priveşti trecutul şi să tragi concluziile pentru viitor", le-a spus Sarkozy jurnaliştilor francezi cu puţin înainte de ceremonie.

"Vaclav Havel era un mare om, pe care l-am cunoscut (pe când era) cu prima sa soţie. (Era un om) de talie mondială. Cred că a redat libertatea multor ţări şi multor oameni, prin lupta şi curajul său", a declarat pentru AFP actorul francez Alain Delon, venit la Praga împreună cu Sarkozy.

Slujba de înmormântare de la Catedrală este celebrată de arhiepiscopul Pragăi Dominik Duka şi episcopul Pragăi Vaclav Maly, ambii foşti deţinuţi politici ai regimului comunist, care s-a prăbuşit în urma "revoluţiei de catifea" condusă de Vaclav Havel, în noiembrie-decembrie 1989.

Simbol al luptei pentru libertate şi democraţie, Vaclav Havel a încetat din viaţă duminică, în somn, la vârsta de 75 de ani, în casa sa de la ţară, la 150 de kilometri de Praga. Publicul a avut acces la sicriul cu corpul său neînsufleţit, expus la Praga, încă de luni.

Ceremonia religioasă din Catedrala Saint-Guy este transmisă în direct de postul public de televiziune Ceska Televize (CT), iar în cartierul Hradcany au fost montate ecrane uriaşe, în jurul Castelului, sediul preşedinţiei cehe.

Familia defunctului, şi anume văduva acestuia Dagmar Havlova şi fratele său Ivan Havel, îşi vor lua adio de la Vaclav Havel vineri după-amiază, la Crematoriul Praga-Strasnice.

Cenuşa lui Vaclav Havel va fi depusă, după Crăciun, în cripta familiei din Cimitirul Praga-Vinohrady, a anunţat Sabina Tancevova, purtătoarea de cuvânt a biroului fostului preşedinte.

Vineri seara, numeroşi artişti, inclusiv grupul Plastic People of the Universe, persecutat sub regimul comunist, va prezenta un ultim omagiu fostului preşedinte, un mare amator de muzică rock, la Palatul Lucerna, în centrul capitalei cehe.

O capodoperă a stilului art nouveau de la începutul secolului al XX-lea, Palatul Lucerna a fost construit la iniţiativa arhitectului Vacslav Havel, un antreprenor în construcţii, bunicul lui Vaclav Havel. Palatul a devenit unul dintre centrele culturale cele mai frecventate din Praga.

Un portret uriaş al lui Vaclav Havel a fost instalat pe faţada Muzeului Naţional, iar praghezilor le-au fost distribuite mici panglici tricolore albastru-roşu-alb, culorile steagului ceh, cu o panglică neagră, marcând doliul. De asemenea, la metrou se puteau vizualiza citate din opera fostului preşedinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici