Furtuna tropicală Noel, soldată cu peste 59 de morţi în Caraibe

Cel puţin 59 de persoane au murit în Haiti şi Republica Dominicană în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren provocate de furtuna tropicală Noel care ameninţa, miercuri, insula Cuba, relatează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Furtuna tropicală Noel, soldată cu peste 59 de morţi în Caraibe

Furtuna tropicală Noel, soldată cu peste 59 de morţi în Caraibe

Furtuna tropicală Noel se îndrepta miercuri spre Cuba după ce a devastat insula Hispaniola împărţită între Republica Dominicană şi Haiti.

Potrivit Centrului pentru operaţiuni de urgenţă (COE), furtuna a provocatea moartea a cel puţin 41 de persoane şi dispariţia altor 38 în Republica Dominicană.

În Haiti, Noel s-a soldat cu 18 morţi şi 11 răniţi iar peste 3.000 de persoane au fost evacuate, potrivit unui bilanţ parţial prezentat marţi seară de directorul serviciului de Protecţie civilă, Alta Jean-Baptiste.

Dintre victimele înregistrate în Haiti, cel puţin şase persoane au murit în capitala Port-au-Prince şi în zonele învecinate.

Premierul haitian, Jacques-Edouard Alexis, a trimis o echipă de şase miniştri în regiunile cele mai afectate, debolcând, în paralel, fonduri în valoare de 1,5 milioane de dolari pentru a asista victimele furtunii tropicale.

Preşedintele dominican, Leonel Fernandez, a convocat un consiliu de miniştri de urgenţă şi a anunţat acordarea unor ajutoare în valoare de trei milioane de dolari victimelor furtunii.

În Cuba, circa 2.000 de persoane ale căror locuinţe se află pe traiectoria furtunii au fost evacuate, jumătate spre Guantanamo iar ceilalţi spre Holguin.

Institutul cubanez de meteorologie a anunţat că solul a fost în majoritate impregnat cu apă în urma recentelor ploi, avertizând populaţia că ar putea avea loc indundaţii.

Ploile torenţiale asociate furtunii au obligat, de asemenea, autorităţile să evacueze 250 de persoane în Panama.

În jurul orei 09.00 GMT (11.00, ora României), centrul furtunii se afla la 85 de kilometri nord-vest de oraşul cubanez Camaguey şi la circa 335 de kilometri nord-vest de Nassau, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Miami, Statele Unite.

Furtuna "se deplasează în direcţia nord-nord-vest cu aproape 11 kilometri pe oră", a anunţat NHC, apreciind că furtuna va atinge coastele cubaneze în cursul zilei de miercuri.

Furtuna este însoţită de rafale de vânt de până la 65 de kilometri pe oră care ar putea creşte în intensitate în următoarele 24 de ore, potivit NHC.

Reprezentantul Comisiei Naţionale de Urgenţă, Luis Luna Paulino, a avertizat populaţia că "situaţia rămâne periculoasă şi că numărul morţilor ar putea creşte".

Circa 35 la sută din populaţia din sudul ţării, uan din cele mai sărace zone din arhipelagul caraibian, nu mai este alimentată cu energie electrică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici