G7 condamnă decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei

Grupul G7 "condamnă" decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, potrivit unui comunicat comun dat publicităţii miercuri de către Departamentul american de Stat.

131 afișări
Imaginea articolului G7 condamnă decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei

G7 condamnă decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei (Imagine: Mediafax Foto)

"Condamnăm acţiunile colegei noastre din cadrul G8", precizează miniştrii de Externe din Canada, Japonia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite, într-un comunicat comun.

"Această decizie a Rusiei readuce în discuţie angajamentul său faţă de pacea şi securitatea din Caucaz", adaugă miniştrii ţărilor din cadrul grupului ţărilor celor mai puternic industrializate (G7).

"Recunoaşterea de către Rusia a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei încalcă integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei şi este contrară rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, susţinute de Rusia", au observat ei.

Miniştrii deplâng şi utilizarea excesivă a forţei de către Rusia în Georgia şi continuarea ocupaţiei în anumite zone ale ţării.

"Cerem unanim Guvernului rus să aplice în totalitate planul de pace în şase puncte negociat de preşedintele (francez Nicolas, n. red.) Sarkozy în numele UE şi în special să ordone trupelor să revină la poziţiile iniţiale", au continuat ei.

"Ne reafirmăm angajamentul ferm şi continuu faţă de suveranitatea Georgiei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional şi vrem să subliniem că respectăm şi susţinem Guvernul democratic şi legitim al Georgiei, într-un moment în care încercăm să găsim o rezolvare paşnică şi durabilă a conflictului", au conchis miniştrii G7.

Grupul G7 evocă pentru a doua oară în trei zile problema georgiană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici