G7, pregătit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei. Summitul G8 programat în Rusia a fost anulat, urmând să fie organizat la Bruxelles

Summitul G8 programat în iunie în staţiunea rusă Soci a fost anulat, reuniunea urmând să se desfăşoare la Bruxelles, au decis liderii statelor puternic industrializate, reuniţi la Haga, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

818 afișări
Imaginea articolului G7, pregătit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei. Summitul G8 programat în Rusia a fost anulat, urmând să fie organizat la Bruxelles

Summitul G8 programat în Rusia a fost anulat, urmând să fie organizat la Bruxelles

UPDATE 23:00 - G7, pregătit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei

Statele din cadrul G7 au avertizat luni Rusia că sunt pregătite să înăsprească sancţiunile împotriva ei, în cazul unei escaladări în Ucraina, potrivit unui comunicat comun al statelor G7 publicat la sfârşitul unei reuniuni extraordinare de la Haga.

Confirmând decizia lor de a nu participa la summitul G8 programat în iunie, în staţiunea rusă Soci, în Rusia, aceste state au anunţat că pot fi adoptate "sancţiuni sectoriale coordonate care vor avea consecinţe şi mai grave asupra economiei ruse, dacă Rusia va continua continuă această escaladare".

"Se pare că (statele G7) au o viziune comună cu privire la cele mai importante domenii care ar trebui să fie vizate (de posibile noi sancţiuni): domeniul energetic, băncile şi finanţele, armamentul...", a declarat un oficial american de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

"Adoptarea unor astfel de sancţiuni ar afecta per ansamblu economia şi fiecare recunoaşte că va trebui să plătească pentru aceasta. Însă cel mai mult vor avea de plătit ruşii, deoareece ei vor fi izolaţi la nivel global", potrivit sursei citate.

"Caile diplomatice pentru calmarea situaţiei rămân deschise şi noi încurajăm Guvernul rus să se folosească de ele", a adăugat G7, îndemnând Moscova să iniţieze un dialog cu Kievul şi să "accepte ofertele de mediere internaţională".

Liderii statelor din cadrul G7 au decis să-şi suspende participarea la summitul G8 "până când Rusia nu-şi va schimba atitudinea, iar condiţiile pentru un dialog constructiv nu vor fi întrunite".

Liderii G7 au luat această decizie în cursul reuniunii de la Haga, măsura fiind o reacţie la hotărârea Rusiei de anexare a regiunii Crimeea.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că excluderea Rusiei din grupul ţărilor puternic industrializate - G8 - "nu ar fi o mare tragedie". "Dacă partenerii noştri occidentali cred că acest format este depăşit, asta este", a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă organizată la Haga. "Noi nu ne agăţăm de acest format şi nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8", a spus Lavrov.

Ţările occidentale au avertizat Rusia cu excluderea din grupul ţărilor puternic industrializate (G7 + Rusia), din cauza anexării regiunii Crimeea.

"G8 este un club informal. Nimeni nu poate exclude pe altcineva. Dar o eventuală excludere nu ar fi o problemă. Trebuie să se recunoască faptul că regiunea Crimeea are dreptul la autodeterminare", a insistat Lavrov.

Liderii G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite), reuniţi luni seară la solicitarea preşedintelui american Barack Obama, vor analiza posibilitatea excluderii Rusiei, admisă în organizaţie în 1998.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici