G7 va conveni un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina la summitul din Italia

  • G7 va conveni un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina la summitul din Italia.
  • Împrumutul ar urma să fie garantat cu profiturile viitoare din dobânzile la 300 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruseşti îngheţate de aliaţii occidentali.
Urmărește
598 afișări
Imaginea articolului G7 va conveni un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina la summitul din Italia

G7 va conveni un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina la summitul din Italia/ Sursa foto: Mediafax Foto

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura preşedintelui american Joe Biden şi liderilor din Italia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada şi Japonia pentru discuţiile care vor avea loc în luxoasa staţiune Borgo Egnazia din Puglia, potrivit AFP.

Pe ordinea de zi se află un plan pentru un împrumut urgent de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul în domeniul apărării, al sprijinului bugetar şi al reconstrucţiei după mai mult de doi ani de război cu Rusia.

Împrumutul ar urma să fie garantat cu profiturile viitoare din dobânzile la 300 de miliarde de euro (325 de miliarde de dolari) din activele băncii centrale ruseşti îngheţate de aliaţii occidentali.

„Veşti bune de la G7: încă 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina", a scris ministrul german de finanţe Christian Lindner pe X.

„Folosim dobânzile din activele îngheţate pentru acest lucru - un instrument inteligent care îi arată (preşedintelui rus Vladimir) Putin unitatea noastră, ajută foarte mult Ucraina şi uşurează povara asupra bugetelor. Acum lucrăm la detalii".

Biroul preşedintelui francez Emmanuel Macron declarase miercuri că a existat un acord privind furnizarea banilor până la sfârşitul acestui an.

„Suntem pe punctul de a obţine un rezultat bun în acest caz", a declarat joi consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, adăugând că detaliile trebuie încă să fie puse la punct.

Ţările G7 au fost principalii susţinători militari şi financiari ai Ucrainei de când Rusia a invadat-o în februarie 2022.

Uniunea Europeană a convenit la începutul acestui an să folosească profiturile din activele ruseşti îngheţate pentru Ucraina, în valoare de până la trei miliarde de euro pe an. Dar ideea la G7 este de a folosi acest lucru pentru a oferi un ajutor mai mare şi mai rapid printr-un împrumut iniţial masiv.

Săptămâna aceasta, SUA au anunţat, de asemenea, o serie de noi sancţiuni menite să constrângă maşinăria de război a Moscovei, crescând în acelaşi timp miza pentru băncile străine care încă mai fac afaceri cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici