Gazprom: Ucraina trebuie să plătească 470 dolari/mia de mc de gaze

Ucraina trebuie să plătească preţul pieţei pentru gazele ruseşti, iar în primul trimestru din 2009 acest preţ este, în Europa de Est, de circa 470 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunţat vineri Gazprom, transmite RIA Novosti.

22 afișări
Imaginea articolului Gazprom: Ucraina trebuie să plătească 470 dolari/mia de mc de gaze

Gazprom: Ucraina trebuie să plătească 470 dolari/mia de mc de gaze (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă preţul pentru gazele livrate în primul trimestru din 2009 către ţările vecine Ucrainei este de circa 470 de dolari pentru o mie de metri cubi, atunci şi acest stat trebuie să plătească preţul pieţei", a declarat Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului rus.

Kuprianov a precizat că poziţia Gazprom este aceeaşi cu cea a preşedintelui şi a guvernului rus.

"Rusia şi Ucraina trebuie să treacă la relaţii de piaţă, în domeniul gazelor", a spus Kuprianov.

Rusia şi Ucraina nu au reuşit să ajungă la un acord privind preţul gazelor în 2009 şi plata datoriilor părţii ucrainene pentru livrări anterioare. În consecinţă, livrările de gaze ruseşti către Europa, care tranzitează Ucraina, au fost sistate.

Un număr de 18 state, printre care şi România, au fost afectate de deficitul de gaze creat.

Anterior, Gazprom a oferit Ucrainei un preţ de 250 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar premierul rus Vladimir Putin a afirmat că acesta este similar cu "un ajutor umanitar".

Ucraina, care în 2008 a plătit 179,5 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, s-a declarat pregătită să plătească 200-235 de dolari. În urma refuzului, Gazprom a arătat că poate accepta un preţ de 418 dolari.

Aproximativ 80% din exporturile de gaze ale Rusiei către Europa au loc prin intermediul Ucrainei.

Gazprom a acuzat anterior Ucraina că a sustras din conducte peste 86 de milioane de metri cubi de gaze, de la începutul anului, dar autorităţile de la Kiev au respins acuzaţia, afirmând că Rusia încearcă să discrediteze partea ucraineană.

Grupul rus a mai anunţat, vineri, că marii consumatori din Europa vor semna în curând, cu Gazprom, un protocol de înfiinţare a unei comisii multilaterale pentru monitorizarea tranzitului de gaze prin Ucraina.

Primul grup de observatori internaţionali care vor monitoriza tranzitul gazelor a sosit, vineri, la Kiev. Rusia a anunţat, anterior, că nu va relua livrările de gaze către Uniunea Europeană până când o misiune internaţională nu va începe să monitorizeze ranzitul gazelor.

Citeşte şi

Gazprom: Ucraina acceptă observatorii ruşi pe teritoriul său

UE nu a ajuns încă la un acord cu Rusia pentru reluarea livrărilor de gaz

Rusia nu va mai oferi Ucrainei preţuri preferenţiale la nici un produs

Gazprom ar putea relua vineri livrările de gaze către Europa

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici