General american: Iranul acţionează împotriva democraţiei în Irak

Iranul finanţează grupări extremiste din Irak, de teamă că în această ţară s-ar putea instala o democraţie puternică, a afirmat comandantul forţelor americane în Irak.

12 afișări
Imaginea articolului General american: Iranul acţionează împotriva democraţiei în Irak

Generalul Ray Odierno (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul Ray Odierno, intervievat de CNN, a apreciat, de asemenea, că forţele de securitate irakiene, consolidându-se, vor fi pregătite pentru retragerea americană de la sfârşitul anului viitor.

"Cred că ei (iranienii) nu vor să vadă Irakul devenind o ţară democratică solidă", a declarat generalul Ray Odierno pentru postul de televiziune american CNN.

"Ar prefera să vadă aici un guvern slab din punct de vedere instituţional, care nu le creează probleme pe viitor", a adăugat el.

Generalul Odierno a declarat că Iranul finanţează şi antrenează extremişti şiiţi în Irak pentru a consolida capacităţile insurgenţilor.

"În mod clar, vor să se formeze un anumit tip de guvernare aici", a continuat generalul.

Aceste comentarii intervin în timp ce armata americană este pe cale să îşi termine cea mai mare operaţiune logistică a sa de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, odată cu retragerea trupelor combatante care au intrat în Irak în urmă cu şapte ani.

Întrebat dacă armata şi poliţia irakiene sunt pregătite pentru 2011, când vor pleca şi ultimii 50.000 de militari, generalul Odierno a declarat: "în opinia mea, sunt".

"Cred că (forţele irakiene) continuă să facă progrese. Vrem să progreseze în ceea ce priveşte organizarea, capacitatea de a conduce operaţiuni", a adăugat el.

"Poporul irakian este un popor rezistent. (Irakienii) vor să aibă o ţară democratică. Vor să fie a lor. Vor să avanseze şi să contribuie la stabilitatea regiunii", a afirmat el pentru CNN.

Generalul a adăugat că, după retragerea trupelor combatante, vor rămâne unităţi "pentru consiliere, antrenare şi asistenţă".

Dar aceste trupe "sunt cu siguranţă capabile să desfăşoare operaţiuni de luptă dacă va fi necesar", a adăugat generalul, evocând circumstanţe cum ar fi "eşecul total al forţelor de securitate irakiene, sau disensiuni politice care ar provoca o fractură". "Dar acest lucru nu se întâmplă pentru moment", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici