George Soros, despre războiul din Ucraina: Ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial

Miliardarul George Soros a declarat marţi că invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial, astfel încât cea mai bună modalitate de a păstra civilizaţia liberă este ca Occidentul să învingă forţele preşedintelui Vladimir Putin.

16368 afișări
Imaginea articolului George Soros, despre războiul din Ucraina: Ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial

George Soros, despre războiul din Ucraina: Ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial şi este posibil ca civilizaţia noastră să nu-i supravieţuiască

Soros, în vârstă de 91 de ani, manager de fonduri speculative care şi-a câştigat faima pariind împotriva lirei sterline în 1992, a prezentat războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mai largi între societăţile deschise şi societăţile închise, precum China şi Rusia, care sunt în ascensiune.

"Invazia ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial şi este posibil ca civilizaţia noastră să nu-i supravieţuiască", a declarat Soros la Davos, potrivit unui text al discursului său publicat de biroul său. "Cea mai bună şi poate singura modalitate de a ne păstra civilizaţia este de a-l învinge pe Putin cât mai curând posibil. Aceasta este concluzia finală".

Soros a spus că Putin, care spune că "operaţiunea specială" din Ucraina se desfăşoară conform planului şi va atinge toate obiectivele Kremlinului, crede acum că invazia a fost o greşeală şi se pregăteşte să negocieze o încetare a focului.

"Dar încetarea focului nu este posibilă, pentru că nu se poate avea încredere în el", a spus Soros. "Cu cât Putin devine mai slab, cu atât devine mai imprevizibil".

Soros a declarat că Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că Putin ar putea opri gazele naturale, care în prezent reprezintă aproximativ 40% din nevoile Europei, "când îl va durea cu adevărat".

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a dus la decesul a mii de oameni, la strămutarea altor milioane de persoane şi a generat temeri legate de cea mai gravă confruntare între Rusia şi Statele Unite de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Soros a prezentat Rusia, de departe cea mai mare ţară din lume ca suprafaţă, şi China, a doua cea mai mare economie din lume, ca fiind membrii principali ai unui grup de "societăţi închise" în ascensiune, în care individul este aservit statului.

Făcându-se ecoul preşedintelui american Joe Biden, care a declarat că Occidentul este blocat într-o luptă cu guvernele autocratice, Soros a adăugat şi un pic de pesimism.

"Regimurile represive sunt acum în ascensiune, iar societăţile deschise sunt sub asediu", a spus Soros. "În prezent, China şi Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa societăţii deschise".

Soros a spus că tehnologia digitală, în special inteligenţa artificială, a ajutat China să colecteze date personale pentru supravegherea şi controlul cetăţenilor săi mai agresiv ca niciodată.

Soros a criticat strategia "zero-COVID" a preşedintelui Xi Jinping, spunând că a eşuat şi a adus Shanghaiul în "pragul unei rebeliuni deschise".

Alături de politica COVID, Soros a spus că Xi a făcut o serie de greşeli care l-ar putea costa o influenţă semnificativă, în timp ce Partidul Comunist se pregăteşte să ia o decizie privind acordarea unui al treilea mandat.

"Contrar aşteptărilor generale, Xi Jinping ar putea să nu obţină cel de-al treilea mandat din cauza greşelilor pe care le-a făcut", a declarat Soros.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici