George W. Bush: Israelul este "patria evreilor"

Preşedintele american George W. Bush a declarat, marţi, că Israelul trebuie recunoscut drept "patria evreilor", în cadrul conferinţei de la Annapolis menită să deschidă perspectiva unui acord de pace între israelieni şi palestinieni până la sfârşitul lui 2008.

2 afișări
Imaginea articolului George W. Bush: Israelul este "patria evreilor"

George W. Bush: Israelul este "patria evreilor"

Aceasta este una dintre problemele majore care fac obiectul tratativelor dintre israelieni şi palestinieni.

Bush a anunţat, marţi, într-un discurs rostit la ceremonia de deschidere a conferinţei de la Annapolis, că israelienii şi palestinienii au convenit să relanseze imediat negocierile de pace pentru a încheia un acord până la sfârşitul lui 2008.

"Acest acord va stabili Palestina drept ţară palestiniană, la fel cum Israelul este ţara evreilor", a declarat Bush.

Palestinienii se tem că recunoaşterea oficială a Israelului drept "stat evreu" în cadrul unui acord va împiedica de fapt reîntoarcerea populaţiei palestiniene, una din problemele centrale ale procesului de negocieri.

Israelienii se tem, la rândul lor, că reîntoarcerea masivă a palestinienilor va modifica identitatea Israelului şi va transforma populaţia evreiască în minoritate.

"Sunt bucuros să văd în această încăpere reprezentanţi ai ţărilor arabe. Majoritatea dintre ei nu întreţin relaţii diplomatice cu Israelul", a declarat şeful Guvernului israelian, Ehud Olmert, în deschiderea conferinţei de la Annapolis.

"Este timpul şi pentru voi" să faceţi pace, a adăugat Olmert, care şi-a luat angajamentul să facă un "compromis dureros" pentru a încheia pacea cu palestinienii.

"Suntem dispuşi să facem un compromis dureros, presărat cu pericole, pentru a satisface dorinţa de pace", a declarat Olmert.

Premierul israelian a evocat în special posiblitatea unei retrageri israeliene din teritoriile ocupate din 1967, dar fără a preciza amploarea acestei retrageri.

"Cred că realitatea care a fost creată în regiunea noastră în 1967 se va schimba în mod considerabil. Acesta lucru va fi cu siguranţă dificil pentru mulţi dintre noi, dar este inevitabil. Ştiu că mulţi dintre concetăţenii mei îşi dau seama şi suntem pregătiţi pentru acest lucru", a adăugat el.

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici