Georgia, acuzată că a atacat Osetia de Sud

Două persoane au fost ucise şi alte şase rănite în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, în urma unui schimb de focuri pe timpul nopţii, determinând liderul regiunii să ameninţe forţele georgiene, relatează Reuters.

20 afișări
Imaginea articolului Georgia, acuzată că a atacat Osetia de Sud

Georgia, acuzată că a atacat Osetia de Sud (Imagine: Mediafax/AFP)

Cele două părţi au negat că au încălcat un armistiţiu.

Citând oficiali ai regiunii separatiste, postul rusesc Vesti-24 a anunţat că Georgia a început să bombardeze cu obuze capitala Tskhinvali, joi, la miezul nopţii.

"A urmat un schimb de focuri intens", potrivit postului.

"Este o provocare bine plănuită pusă la cale de partea georgiană", a declarat liderul separatist Eduard Kokoiti, într-un comunicat citat de Vesti-24.

Autorităţile din Osetia de Sud au decretat "mobilizarea generală"

Autorităţile din Osetia de Sud au anunţat, vineri, că au decretat "mobilizarea generală" a forţelor armate în urma bombardamentelor georgiene asupra regiunii separatiste, relatează AFP.

"Mobilizarea generală a fost decretată", a declarat o purtătoare de cuvânt al Guvernului separatist, Irina Gagloieva. "Dacă bombardamentele sunt reluate, Osetia de Sud va răspunde cu armament greu", a avertizat ea.

Osetia de Sud şi-a proclamat unilateral independenţa la începutul anilor '90, fiind susţinută, alături de Abhazia, de către Moscova.

 

Georgia dezminte declanşarea ofensivei

Georgia a dezminţit vineri că a declanşat o ofensivă împotriva Osetiei de Sud, afirmând că doar a "replicat" la tirurile pe care rebelii din regiunea separatistă le-au lansat asupra satelor georgiene, relatează AFP.

"Forţele georgiene au deschis pur şi simplu focul în replică" la aceste tiruri, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Interne Şota Utiaşvili.

"Aceste atacuri sunt o continuare la acţiunile agresive care au debutat ieri (joi) cu atentatul împotriva lui Dmitri Sanakoiev", fost rebel devenit şef al Guvernului progeorgian din Osetia de Sud.

Forţele georgiene au declanşat un vast atac din trei direcţii, în timpul nopţii de joi spre vineri împotriva acestui teritoriu, folosind mortiere, lansatoare de grenade şi arme uşoare, a declarat Irina Gagloieva, purtătoarea de cuvânt a Guvernului osetin. Ea a dat asigurări că Georgia şi-a mobilizat tunurile la frontieră în ultimele zile.

Rusia acuză Georgia de agresiune împotriva Osetiei de Sud

Rusia a declarat vineri că acţiunile Georgiei în regiunea separatistă Osetia de Sud reprezintă un act făţiş de agresiune.

"Acţiunile autorităţilor de la Tbilisi arată că s-a comis un act făţiş de agresiune împotriva Osetiei de Sud", a precizat Ministerul rus de Extere într-o declaraţie.

Potrivit agenţiilor ruse de presă, care citează oficiali ai trupelor ruse de menţinere a păcii în Osetia de Sud, dacă situaţia se deteriorează ar putea fi trimişi mai mulţi militari în regiune.

Situaţia în Osetia de Sud revine la normal

Situaţia în Osetia de Sud a revenit la normal vineri, după ce Georgia a bombardat teritoriul separatist, a anunţat reprezentantul Osetiei de Sud în Rusia, citat de postul de radio Echo din Moscova, relatează AFP.

Tirurile georgiene s-au desfăşurat în noaptea de joi spre vineri între orele 23.00 şi 02.00, fiind reluate în jurul orei 05.00, după care au încetat, a precizat Dmitri Mediev.

Situaţia din Osetia de Sud este "sub control", a adaugat Medoiev care a cerut totodată Georgiei "să revină la masa negocierilor" cu Osetia de Sud.

"Mobilizarea generală" a fost decretată vineri de autorităţile separatiste în urma bombardamentelor georgiene, soldate cu trei morţi, potrivit autorităţilor osetine.

 

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici