Georgia aşteaptă scuze oficiale din partea Rusiei

Georgia a cerut, marţi, Rusiei să prezinte "scuze oficiale" şi să acorde "compensaţii adecvate", a doua zi după publicarea unui raport ONU care concluzionează că un avion georgian fără pilot a fost doborât deasupra Abhaziei de către armata rusă.

55 afișări
Imaginea articolului Georgia aşteaptă scuze oficiale din partea Rusiei

Georgia aşteaptă scuze oficiale din partea Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul de Externe al Georgiei cere ferm Federaţiei Ruse să prezinte scuze oficiale pentru actul său de agresiune împotriva Georgiei şi să acorde o compensaţie adecvată pentru pierderea materială", a precizat diplomaţia georgiană într-un comunicat.

Raportul întocmit de misiunea de observare a ONU din Georgia (MONUG) a concluzionat, luni, că, aşa cum Tbilisi suspecta, avionul georgian fără pilot a fost doborât la 20 aprilie de un aparat militar rus, concluzii respinse de Moscova.

Georgia cere totodată "o inspecţie internaţională a bazei militare Gudauta" din Abhazia, pe care Rusia susţine că a părăsit-o, în timp ce Tbilisi acuză Moscova că menţine acolo trupe în secret, o posibilitate menţionată de raportul ONU.

"Nu mă îndoiesc de profesionalismul celor care au lucrat la acest raport, ci documentele la care s-au referit sunt cele care trezesc suspiciuni", a declarat la rândul său Viaceslav Kovalenko, ambasadorul rus la Tbilisi, în urma convocării la Ministerul georgian al Afacerilor Externe.

Kovalenko a contestat în special autenticitatea înregistrării video referitoare la distrugerea avionului şi a datelor radar furnizate de Tbilisi agenţiei MONUG şi pe care se bazează în principal raportul.

Experţii ONU s-au arătat convinşi de "autenticitatea" înregistrării video, care nu a suferit "nici o manipulare". Raportul critică totodată şi autorităţile de la Tbilisi pentru că au trimis avionul deasupra Abhaziei, o încălcare a armistiţiului semnat în anii '90 în urma conflictului armat.

Ambiţia Georgiei de a se alătura NATO, care exasperează Rusia, joacă un rol subiacent în acest conflict vechi ai cărei protagonişti sunt Tbilisi şi Moscova datorită celor două teritorii separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici