Georgia mobilizează unităţi militare la graniţa cu Osetia de Sud

Georgienii îşi concentrează unităţi şi echipamente grele la graniţa cu republica lor separatistă Osetia de Sud, a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt a separatiştilor oseţi, Irina Gagloeva, citată de agenţia rusă Interfax.ro

22 afișări
Imaginea articolului Georgia mobilizează unităţi militare la graniţa cu Osetia de Sud

Georgia mobilizează unităţi militare la graniţa cu Osetia de Sud

"Partea georgiană a început să se consolideze militar de-a lungul graniţei cu districtul Leningor (Ahalgori în geogiană, n.red.). Aici sunt concentrate unităţi militare şi echipamente grele", a precizat Gagloeva.

Forţele georgiene au deschis focul în noaptea de sâmbătă spre duminică în direcţia satelor acestui district, astfel că locuitorii din zonă şi-au părăsit locuinţele, a adăugat purtătoarea de cuvânt a guvernului separatist la Ţhinvali, capitala Osetiei de Sud.

"Locuitorii din satele osete Orciosan, Abrev, Ţinagar au petrecut noaptea în pădure, fiindu-le teamă să se întoarcă acasă", a precizat ea.

Temur Iakobaşvili, ministrul georgian pentru Reintegrarea regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, a respins aceste acuzaţii, adăugând că toate forţele armatei de la Tbilisi "sunt în locurile lor de cantonare obişnuite", conform acordului de încetare a focului.

"Nu sunt forţe georgiene la Leningor şi nu ştiu despre ce vorbesc aceşti bandiţi (autorităţile osete-n.r.)", a declarat ministrul georgian.

Ministrul Apărării republicii separatiste, Vasili Lunev, evocase la rândul său o concentrare a forţelor de poliţie georgiene în satele Hurvaneti şi Ţeterebani.

În consecinţă, Ţhinvali intenţionează să ceară soldaţilor ruşi de menţinere a păcii să îşi consolideze prezenţa de-a lungul frontierei cu Georgia, a adăugat un alt membru al Guvernului oset, Boris Ciociev, citat de agenţia RIA Novosti.

Tbilisi a încercat să recâştige controlul cu forţa asupra regiunii sale separatiste în noaptea de 7 spre 8 august. Însă forţele militare au fost imediat respinse de o puternică contraofensivă rusă, până în centrul teritoriului georgian, dincolo de Osetia de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici