Georgia, racordată la sistemul NATO de avertizare şi supraveghere aeriană

Sistemul de avertizare şi supraveghere al NATO a fost implementat în reţeaua de apărare antiaeriană a Georgiei, în cadrul eforturilor Alianţei Nord-Atlantice de a consolida capacităţile militare georgiene după conflictul cu Rusia.

54 afișări
Imaginea articolului Georgia, racordată la sistemul NATO de avertizare şi supraveghere aeriană

Georgia, racordată la sistemul NATO de avertizare şi supraveghere aeriană (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

O serie de oficiali din cadrul Alianţei au declarat că acest proiect permite specialiştilor NATO să fie racordaţi la sistemele radar georgiene, relatează cotidianul The Times în ediţia electronică. "Acest lucru înseamnă că NATO poate acum vedea ceea ce georgienii pot vedea prin intermediul staţiilor lor radar, permiţând Alianţei să monitorizeze ceea ce se întâmplă în spaţiul aerian georgian fără a amplasa acolo echipamente militare", a declarat un oficial.

Un alt oficial a subliniat că această cooperare la nivel militar a fost negociată înainte de conflictul dintre Rusia şi Georgia, dar implementarea sa din punct de vedere tehnic a avut loc săptămâna trecută.

"Sistemul comun a fost negociat în baza acordului de Parteneriat de Pace încheiat de NATO cu Georgia, dar în mod clar avem un alt context acum", a adăugat oficialul.

Deşi radarele georgiene din sistemul naţional de apărare antiaeriană sunt de fabricaţie rusă, experţii NATO le-au putut racorda la sistemul comun de supraveghere aeriană al celor 26 de state membre.

În timpul conflictului cu trupele ruse, o parte din radarele georgiene au fost avariate, dar Georgia are în dotare şi sisteme mobile care nu au fost afectate de bombardamentele ruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici