Gerhard Schröder: SPD are o şansă la alegerile din 2013 dacă nu copiază programul lui Hollande

Fostul cancelar german Gerhard Schröder a apreciat că dacă social-democraţii din SPD se vor abţine de la a "copia programul" noului preşedinte francez François Hollande, vor avea o şansă de a câştiga alegerile din Germania, în toamna lui 2013, într-un interviu acordat Le Point.

243 afișări
Imaginea articolului Gerhard Schröder: SPD are o şansă la alegerile din 2013 dacă nu copiază programul lui Hollande

Gerhard Schröder (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat despre efectul pe care l-ar putea avea alegerea în Franţa a lui Hollande, un socialist, asupra scrutinelor prevăzute în Germania în 2013, Schröder a răspuns: "alegere lui François Hollande nu va avea consecinţe în Germania. Societatea germană nu va efectua un viraj brusc la stânga".

"Dar François Hollande a redat încrederea social-democraţilor arătându-le că victoria este posibilă. Nu există o relaţie cauză-efect directă între succesul său şi o eventuală victorie a SPD anul viitor, ci un efect psihologic", a adăugat el.

"Dacă nu vom comite eroarea de a vrea să copiem programul lui Hollande, vom avea o şansă", a explicat el.

Schröder "salută politica orientată către creştere pe care vrea să o ducă François Hollande", dar consideră că "ceea ce ridică probleme este lipsa de voinţă de a se pune în aplicare reforme structurale".

"Nu se poate, pe de o parte să finanţezi creşterea fără să ai, pe de altă parte, reforme structurale", subliniază el.

Fostul cancelar (1998-2005) critică de asemenea o altă măsură care, potrivit lui, "ridică probleme în programul lui François Hollande" şi anume "propunerea sa de a înfiinţa un impozit de 75 la sută pentru veniturile de peste un milion de euro. Dacă această măsură va fi adoptată, ea va provoca o evaziune puternică de capitaluri", a apreciat el.

În ceea ce priveşte austeritatea bugetară, el consideră că Hollande "are dreptate să facă presiune pentru adăugarea unei părţi de creştere în pactul bugetar". "Sunt sigur că va reuşi în acest punct. Dar se înşală dacă vrea cu orice preţ să renegocieze pactul", avertizează el.

Potrivit lui, cancelarul conservator Angela Merkel şi Hollande "vor fi obligaţi să se înţeleagă, inclusiv pe tema tratatului bugetar. Apartenenţa politică nu joacă un rol determinant în relaţia bilaterală".

Gerhard Schröder consideră, de asemenea, că "este mai dificil să faci reforme în Franţa decât în Germania".

În calitate de cancelar, Schröder a pus în aplicare reforme structurale dureroase care l-au costat pierderea alegerilor în 2005.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici