Germania ar aproba o acţiune internaţională în Siria: "Folosirea unor arme chimice reprezintă o crimă împotriva civilizaţiei"

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a afirmat luni că ţara sa ar aproba o eventuală "acţiune" a comunităţii internaţionale în cazul în care ar fi confirmată folosirea de arme chimice în Siria.

456 afișări
Imaginea articolului Germania ar aproba o acţiune internaţională în Siria: "Folosirea unor arme chimice reprezintă o crimă împotriva civilizaţiei"

Guido Westerwelle, ministrul german de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Folosirea unor arme chimice de distrugere în masă ar reprezenta o crimă împotriva civilizaţiei. Dacă o asemenea folosire este confirmată, comunitatea internaţională trebuie să acţioneze. Atunci Germania va face parte din rândul celor care sprijină consecinţele", a declarat Westerwelle, în cadrul conferinţei anuale a ambasadorilor germani, la Berlin.

"În această perspectivă, suntem în relaţii strânse cu Naţiunile Unite şi aliaţii noştri", a adăugat el, fără să precizeze natura scenariilor de acţiune luate în calcul.

Regimul lui Bashar al-Assad a fost acuzat săptămâna trecută de către opoziţia siriană că a efectuat un atac cu arme chimice în apropiere de Damasc care s-ar fi soldat cu moartea a sute de persoane.

Experţi ONU trebuie să înceapă să ancheteze luni în locurile acestui presupus atac, după ce au obţinut aprobare din partea regimului, considerată prea tardivă de către occidentali, care studiază angajarea într-o acţiune militară.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au precizat clar în ultimele zile că studiază opţiuni militare.

Întrebat de către jurnalişti, purtătorul de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert nu a exclus acest scenariu, deşi Berlinul sublinia până în prezent că refuză să ia în calcul o opţiune militară, privilegiind eforturile diplomatice. "Nu speculăm", a spus el.

Seibert a apreciat că există o "probabilitate mare" ca un atac chimic să fi avut loc în apropiere de Damasc. "Circumstanţele, imaginile, relatările unor martori, declaraţiile unor organizaţii vorbesc clar, din nefericire", a spus el, evocând un "tabu spart" şi o "încălcare gravă" a convenţiei internaţionale privind armele chimice.

Aşa ceva "nu trebuie să rămână fără consecinţe", iar "un răspuns internaţional foarte clar este necesar", a dat asigurări Steffen Seibert.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici