Germania este surprinsă de schimbarea poziţiei Poloniei privind sistemul Patriot

Guvernul Germaniei este surprins de schimbarea poziţiei Poloniei privind sistemul antiaerian Patriot, în condiţiile în care, deşi iniţial acceptase oferta Berlinului, Varşovia vrea acum staţionarea bateriilor de apărare aeriană pe partea ucraineană a frontierei.

27609 afișări
Imaginea articolului Germania este surprinsă de schimbarea poziţiei Poloniei privind sistemul Patriot

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, au semnalat joi că ar prefera ca sistemele Patriot pe care le-ar oferi Germania să fie instalate pe partea ucraineană a frontierei comune.

Mateusz Morawiecki a declarat că incidentul produs săptămâna trecută în localitatea poloneză Przewodów, unde a căzut o rachetă, demonstrează că trebuie protejată frontiera comună dintre Polonia şi Ucraina. "Vrem ca această zonă să fie protejată cât se poate de bine, la fel ca şi oraşele ucrainene", a afirmat premierul Poloniei.

Iar ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat, potrivit publicaţiei Focus, că "trebuie protejată Ucraina, pentru evitarea unor noi victime şi pentru contracararea atacurilor asupra infrastructurii energetice", dar "trebuie apărată şi frontiera estică a Poloniei".

Noua propunere a Varşoviei, salutată de Administraţia de la Kiev, a generat nemulţumire la Berlin. Oficialii Ministerului german al Apărării sunt surprinşi de iniţiativa Poloniei, au declarat surse guvernamentale citate de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Au apărut reacţii şi în Parlamentul Germaniei. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Bundestag, a explicat că oferta Germaniei era adresată Poloniei. "În mod categoric, propunerea Berlinului nu era gândită în acest mod. Este curios că oamenii pot avea declaraţii atât de diferite", a subliniat Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

Luni seară, Guvernul Poloniei anunţase că accepta propunerea Guvernului Germaniei de a contribui la securizarea spaţiului aerian polonez prin furnizarea unor sisteme antiaeriene Patriot şi a unor avioane de vânătoare. Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a discutat luni cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak. "Am convenit cu omologul meu polonez Mariusz Blaszczak să trimitem din Germania sisteme antiaeriene Patriot şi avioane Eurofighter pentru securizarea spaţiului aerian al Poloniei", a declarat Lambrecht, potrivit agenţiei DPA.

Detaliile urmau să fie stabilite de experţii germani şi polonezi, iar acordul trebuia să primească aprobarea Alianţei Nord-Atlantice. Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, confirmase luni că Germania urma să trimită Poloniei sisteme Patriot şi avioane de vânătoare, pentru securizarea spaţiului aerian polonez în zona frontierei cu Ucraina. "Acum va trebui clarificat ce versiune a sistemelor Patriot va fi furnizată, când vor fi aduse instalaţiile şi cât vor fi staţionate în Polonia. Mă aştept să stabilim rapid detaliile cu Germania", afirma Mariusz Blaszczak luni.

Două persoane au fost ucise săptămâna trecută în localitatea poloneză Przewodów, situată la câţiva kilometri de frontiera cu Ucraina, după căderea unei rachete. Autorităţile poloneze şi NATO cred că a fost vorba de o rachetă antiaeriană ucraineană, deşi Kievul a semnalat că este posibil să fi fost o rachetă rusă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici