Germania înăspreşte tonul în privinţa coloniilor israeliene - presă

Germania condiţionează acordarea de subvenţii unor companiil israeliene şi prelungirea acordului de cooperare ştiinţifică de includerea în el a unei clauze care să stipuleze că entităţile israeliene care desfăşoară activităţi în colonii nu au dreptul la finanţări, scrie Haaretz.

241 afișări
Imaginea articolului Germania înăspreşte tonul în privinţa coloniilor israeliene - presă

Germania înăspreşte tonul în privinţa coloniilor israeliene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Israelul se teme că decizia, care intervine cu câteva săptămâni înainte de vizita cancelarului german Angela Merkel în Israel, ar putea să fie urmată şi de alte ţări din Uniunea Europeană (UE), scria joi această publicaţie israeliană de stânga.

Decizia Berlinului, un aliat al Israelului, "reprezintă o escaladare semnificativă în măsurile europene împotriva colonizării" în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania, adăuga Haaretz.

De la 1 ianuarie, "linii directoare" ale UE prevăd o clauză prin care instituţiile şi întreprinderile israeliene ce desfăşoară activităţi în teritoriile palestiniene, ocupate încă din 1967, sunt excluse din cooperarea UE-Israel.

Programul de cooperare ştiinţifică "Orizont 2020", agreat în noiembrie între UE şi Israel, interzice deja finanţările europene pentru activităţile de cercetare efectuate în colonii, iar Berlinul a extins de-acum această interdicţie la societăţi private ce desfăşoară activităţi acolo, precizează Haaretz.

Intervievată de AFP, o sursă diplomatică israeliană, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a declarat totuşi că "nimic nu s-a schimbat".

Un purtător de cuvânt al ministerului german de Externe a anunţat, la rândul său, că Berlinul are "un interes aparte să continue şi să extindă cooperarea ştiinţifică cu Israelul".

Merkel urmează să efectueze o vizită în Israel la sfârşitul lui februarie.

După al Doilea Război Mondial, Germania a sprijinit în mod constant Israelul, iar această politică face obiectul unui larg consens între actorii politici germani, chiar dacă adeseori în ultimul timp Berlinul a exercitat presiuni asupra lui Netanyahu pentru a da dovadă de mai multă reţinere în privinţa dezvoltării coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici