Germania închide o moschee frecventată de autorii atentatelor din 11 septembrie

Oraşul Hamburg, din nordul Germaniei, a anunţat luni închiderea unei moschei utilizate de participanţii la atentatele din 11 septembrie 2001, din Statele Unite.

120 afișări
Imaginea articolului Germania închide o moschee frecventată de autorii atentatelor din 11 septembrie

Germania închide o moschee frecventată de autorii atentatelor din 11 septembrie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, Ministerul de Interne al oraşului şi şeful celulei de coordonare antiteroristă anunţă închiderea moscheei Taiba şi interzicerea asociaţiei culturale cu acelaşi nume, fără a preciza ce motive au determinat această măsură. O conferinţă de presă este prevăzută pentru ora 08.30 GMT (11.30 ora României).

Moscheea Taiba, numită în perioada respectivă moscheea Al-Quds, a fost frecventată de Mohammed Atta, principalul autor al atentatelor de la 11 septembrie din New York şi Washington, şi mai mulţi dintre cei 18 complici ai săi, potrivit serviciilor de securitate.

Potrivit presei germane, mediile islamiste au utilizat această moschee, din nou, pentru a recruta voluntari în cadrul jihad-ului (război sfânt) purtat în străinătate.

Poliţia federală anunţa, în februarie, o vastă operaţiune împotriva unor islamişti radicali, suspectaţi de radicalizarea a aproximativ 100 de persoane, pe care le-au incitat să meargă în străinătate, pentru a se antrena militar.

De asemenea, autorităţile germane anunţau, în aprilie, că supraveghează aproximativ 1.100 de persoane cu "potenţial terorist islamist", pe tot teritoriul ţării. Ele precizau, totodată, că numărul sejururilor unor "voluntari" în tabere de antrenament din străinătate a crescut considerabil, din 2009 şi până la data respectivă.

"În prezent, la nivel naţional sunt în curs 350 de anchete privind persoane apropiate mediilor islamiste", declara pentru presă, la vremea respectivă, diectorul Biroului federal al Poliţiei Judiciare (BKA), Jorg Ziercke, precizând că acesta era cel "mai înalt" nivel atins vreodată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici