Germania îşi va retrage rachetele Patriot şi soldaţii din Turcia, de la graniţa cu Siria

Germania îşi va retrage bateriile de rachete Patriot şi soldaţii mobilizaţi în sud-estul Turciei pentru a preveni eventuale atacuri din Siria, decizia fiind luată din cauza costurilor ridicate şi nu ca urmare a atacurilor turce împotriva kurzilor, relatează Deutsche Welle în pagina online.

524 afișări
Imaginea articolului Germania îşi va retrage rachetele Patriot şi soldaţii din Turcia, de la graniţa cu Siria

Germania îşi va retrage rachetele Patriot şi soldaţii din Turcia, de la graniţa cu Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un purtător de cuvânt al Guvernului german a confirmat sâmbătă informaţiile potrivit cărora armata germană (Bundeswehr) îşi va încheia misiunea în Turcia înainte de începutul lui 2016.

Ministerul Apărării a precizat că cei 250 de soldaţi germani şi două sisteme de rachete Patriot staţionate la frontiera sudică a Turciei, pentru a contribui la apărarea aliatului din cadrul NATO în faţa violenţelor din ţara vecină Siria, vor părăsi teritoriul turc înainte de încheierea mandatului la 31 ianuarie.

Comunicatul ministerului confirmă informaţiile publicate de revista Der Spiegel, conform cărora controversata misiune, care s-a desfăşurat timp de doi ani şi jumătate, nu va fi reînnoită.

Turcia a solicitat ajutor pe o porţiune de 100 de kilometri din frontiera cu Siria, în cadrul misiunii NATO "Active Fence", în condiţiile în care graniţa este principala cale de tranzit pentru jihadiştii care vor să se alăture grupării Stat Islamic.

Potrivit agenţiei germane DPA, decizia de a retrage rachetele şi soldaţii a fost luată înainte ca armata turcă să reia violenţele împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Potrivit unor surse citate de DPA, decizia nu a fost luată din cauza pericolului la care ar fi expuşi soldaţii germani, ci după o revizuire a utilităţii misiunii, în special ţinând cont de cerinţele mari legate de personal şi materiale.

NATO a mobilizat în 2013 cinci baterii de rachete Patriot la aproximativ 100 de kilometri de graniţa siriană. Germania şi Statele Unite au oferit câte două baterii, iar Spania una.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici