Ghassan Hitto, ales premier interimar de opoziţia siriană

Coaliţia naţională a opoziţiei siriene l-a ales, luni seara, la Istanbul, premier interimar al teritoriilor siriene aflate sub controlul rebelilor pe Ghassan Hitto, membru în conducerea unei companii de înaltă tehnologie, care a trăit multă vreme în Statele Unite.

284 afișări
Imaginea articolului Ghassan Hitto, ales premier interimar de opoziţia siriană

Ghassan Hitto, ales premier interimar de opoziţia siriană (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Ghassan Hitto a câştigat cu 35 de voturi din totalul de 49", a anunţat Hisham Marwa, membru al Coaliţiei, după numărarea buletinelor de vot.

Votul a avut loc după 14 ore de consultări între cei aproximativ 70 de membri ai Coaliţiei, dintre care unii l-au descris pe Hitto drept un candidat de consens care mulţumeşte atât curentele islamiste cât şi pe cele liberale ale opoziţiei.

Dar mai mulţi membri ai Coaliţiei au refuzat să participe la vot, ilustrând persistenţa diviziunii din cadrul opoziţiei siriene.

"Este un vot transparent, un vot democratic", a declarat preşedintele Coaliţiei, Ahmed Moaz al-Khatib, în timp ce alegătorii depuneau buletinele într-o urnă transparentă în sala de conferinţe a hotelului din Istanbul, unde a avut loc reuniunea.

Hitto a ajuns cu o întârziere de câteva minute şi a fost primit cu aplauze furtunoase.

"Vrem să spunem (poporului sirian) că suntem cu voi şi că dacă vrea Domnul, vom fi victorioşi", a declarat noul premier interimar în faţa presei, adăugând că salută "marele" popor sirian.

"Vom anunţa în curând programul acestui nou Guvern", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici