Gherila marxistă columbiană îl desemnează ca lider FARC pe Timoleon Jimenez, alias Timoşenko

Gherila Forţelor Armate Revoluţionare Columbiene (FARC, marxiste) l-a desemnat pe Timoleon Jimenez, alias Timoşenko, ca succesor al fostului lider Alfonso Cano, ucis în confuntări la începutul lui noiembrie, potrivit unui comunicat citat marţi de presa columbiană.

154 afișări
Imaginea articolului Gherila marxistă columbiană îl desemnează ca lider FARC pe Timoleon Jimenez, alias Timoşenko

Gherila marxistă columbiană îl desemnează ca lider FARC pe Timoleon Jimenez, alias Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vrem să vă informăm că tovarăşul Timoleon Jimenez a fost ales cu unanimitate noul comandant al FARC-EP de către camarazii săi din secretariat", organul de conducere al FARC, anunţă gherila în acest comunicat citat de mai multe publicaţii.

Textul, datat la 5 noiembrie, la o zi după moartea lui Alfonso Cano, afirmă că FARC continuă să aibă ca obiectiv "preluarea puterii de către popor" şi îşi păstrează moralul, în pofida morţii lui Cano, ucis în confruntări cu armata în sud-vestul ţării.

La conducerea unuia dintre cele mai importante "fronturi" ale gherilei, de aproxiamtiv 800 de oameni, Timoleon Jimenez a fost prezentat de specialişti ca opţiunea cea mai "războinică" pentru succesiunea lui Alfonso Cano, care se afla la conducerea FARC de la moartea, în martie 2008, a fondatorului acestor forţe, Manuel Marulanda.

Medic de profesie şi membru FARC de la începutul anilor '80, Timoleon Jimenez făcea parte dintre cei şapte membri ai secretariatului însărcinat cu conducerea FARC şi era numărul trei în ierarhia acestei organizaţii.

Un specialist în acest conflict, Ariel Avila, cercetător la Institutul de Studii Corporacion Nuevo Arco Iris, a declarat că Timoleon Jimenez era, de asemenea, comandantul "serviciilor de spionaj şi contraspionaj al gherilei". El ar fi fost format în mai multe ţări din Europa de Est.

Pe adevăratul său nume Rodrigo Londono Echeverry, Timoleon Jimenez alias Timoşenko ar avea vârsta de 52 de ani, potrivit justiţiei americane, care îl caută pentru trafic de cocaină către Statele Unite şi pentru crime în legătură cu acest trafic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici