Ghidul de instrucţiuni al militarilor de la Guantanamo, publicat pe Internet

Manualul de instrucţiuni al militarilor americani de la închisoarea Guantanamo a fost publicat pe Internet, furnizând o imagine de ansamblu asupra multiplelor reguli şi detalii care vizează detenţia suspecţilor de terorism, relatează Reuters.

4 afișări
Imaginea articolului Ghidul de instrucţiuni al militarilor de la Guantanamo, publicat pe Internet

Ghidul de instrucţiuni al militarilor de la Guantanamo, publicat pe Internet

Manualul de 238 de pagini, intitulat "Procedurile standard de operare pentru Camp Delta", este datat 27 martie 2003 şi semnat de generalul-maior Geoffrey Miller, comandant în acea perioadă al închisorii în care se află şi în prezent circa 300 de suspecţi al-Qaida şi talibani.

Documentul publicat pe Internet pare să fie o copie autentică a regulilor implementate atunci la baza americană din Cuba, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al centrului de detenţie de la Guantanamo, locotenent-colonelul Ed Bush.

Ghidul dezvăluie că noii deţinuţi trebuie ţinuţi într-un regim de semi-izolare în primele două săptămâni, pentru a le genera o dependenţă de interogatori şi a "intensifica şi exploata sentimentul dezorientării şi dezorganizării resimţit de noul deţinut în cursul procesului de interogare".

Documentul recomanda militarilor să confişte ceştile din polistiren extrudat ale prizonierilor, în cazul în care descoperă mesaje scrise pe ele, după ce gărzile au constatat că deţinuţii comunicau între ei prin intermediul acestor obiecte. "În cazul în care ceaşca este deteriorată sau distrusă, deţinutul va fi pedepsit pentru distrugerea unui obiect aflat în proprietatea administraţiei", dezvăluie ghidul.

Manualul a fost publicat săptămâna trecută pe site-ul Wikileaks.org. Documentul este clasat în categoria "neclasificat" şi "doar pentru uzul oficial", ceea ce înseamnă că nu conţine informaţii secrete, dar nici nu este destinat distribuţiei în masă.

Purtătorul de cuvânt al bazei americane a declarat că, din 2003, conducerea închisorii a fost schimbată de trei ori şi că regulile "au evoluat în mod semnificativ".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici