Giancarlo Germani: Liderii italieni să pună capăt "românofobiei"

Partidul Românilor din Italia a lansat un apel către preşedintele italian Giorgio Napolitano şi către premierul Silvio Berlusconi să pună capăt "românofobiei", "linşajului mediatic şi derapajelor xenofobe", relatează pagina online a agenţiei APcom.

102 afișări
Imaginea articolului Giancarlo Germani: Liderii italieni să pună capăt "românofobiei"

Giancarlo Germani: Guvernul român să suplimenteze numărul de poliţişti în Italia (Imagine: Mediafax Foto)

"Opriţi linşajul mediatic şi derapajele xenofobe", a cerut Giancarlo Germani, liderul Partidului Identitatea Românească (PIR), într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă la Roma.

Potrivit lui Germani, datele statistice contrazic opinia generală despre imigranţii români. "Conform datelor oficiale, ale organizaţiei Caritas-Migrantes şi ale Ministerului de Interne, din cei un milion şi 16 mii de deţinuţi, doar 2.828 sunt români, adică 0,2 la sută, faţă de 3,4 la sută algerieni, 2,2 la sută albanezi, 1,2 la sută marocani. La Roma, potrivit datelor carabinierilor, de la 1 ianuarie până acum din cele 1.421 de persoane arestate doar 16 la sută sunt români", a spus Germani.

Germani a criticat abordarea presei italiene, care a acordat spaţii limitate violării unei italience de către tatăl adoptiv italian, prezentand însă cu prioritate infracţiunile comise de români.

"Să nu uităm că 85 la sută din agresiunile sexuale au loc în familii, iar la Roma violurile au scăzut cu zece la sută, deşi se pare că există opinia că numeroşi români seamănă teroare în parcuri. Credem că presiunile mediatice, acest linşajul mediatic care ne-a vizat a avut exact rolul adoptării acestor legi, de genul celei cu patrulele de voluntari. Dar cifrele statistice spun contrariul", a argumentat Germani.

Conferinţa de presă a fost organizată la inaugurarea unui centru comercial cu produse româneşti.

"Nu doar cifrele statistice spun contrariul; acest loc, centrul comercial, a fost ales în mod simbolic ca dovadă că în Italia vin oameni de afaceri, persoane care lucrează şi investesc", a continuat Germani, vorbind de românii care mor în accidente de muncă pe şantiere din Italia, de românii plătiţi prost sau angajaţi la negru.

"Acum, în actualul context, menajerele şi muncitorii români nu îşi mai găsesc de lucru", a regretat Germani, subliniind că "românii din Italia au obligaţii şi drepturi".

"Există foarte puţini români care vin în Italia şi comit infracţiuni, asta pentru că legea din Italia nu funcţionează. În România furi o dată şi mergi la închisoare zece ani, în Italia furi de zece ori şi nu se întâmplă nimic", este de părere Germani.

"Cerem Guvernului italian şi celui român să instaureze relaţii bilaterale reale. Iar Guvernului român îi cerem să trimită agenţi suplimentari, chiar specializaţi în colectare de informaţii, care să identifice persoanele ce comit infracţiuni, care să desfăşoare acţiuni de supraveghere, să fie în contact cu poliţia italiană, pentru identificarea imigranţilor indezirabili", continuă Germani.

De altfel, liderul PIR a subliniat că românii doresc o "integrare efectivă", subliniind că mulţi imigranţi nu au nici măcar spaţii adecvate de cazare. În final, liderul PIR a cerut "instituirea de sancţiuni pecuniare" instituţiilor de presă care furnizează informaţii eronate cu caracter rasist.

Citeşte şi

Dan Nica: Voi discuta cu ministrul italian de interne despre situaţia românilor din Italia

Boc: Românii din Italia nu trebuie să sufere din cauza unor infractori

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici