Grecia cere un mecanism al UE pentru atenuarea efectelor majorării tarifelor la energie

  • Grecia cere Uniunii Europene să ofere subvenţii pentru reducerea impactului majorării tarifelor la energie.
  • Guvernul Greciei: "Creşterea fără precedent a tarifelor la gaz şi, prin extensie, a tarifelor la electricitate constituie o provocare majoră".
800 afișări
Imaginea articolului Grecia cere un mecanism al UE pentru atenuarea efectelor majorării tarifelor la energie

Grecia cere un mecanism al UE pentru atenuarea efectelor majorării tarifelor la energie

Guvernul Greciei cere Uniunii Europene să creeze un mecanism comunitar pentru reducerea impactului pe care majorarea tarifelor la energie electrică şi la gaze îl are asupra consumatorilor casnici, informează agenţia Reuters.

Preţurile gazului natural au crescut semnificativ anul acesta, în contextul în care ţările depun eforturi pentru relansarea economică post-pandemie şi întrucât cererea este mult mai mare decât oferta. Liderii ţărilor Uniunii Europene vor discuta în următoarele zile dacă este necesară o abordare coordonată.

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Eurogrupului, Paschal Donohoe, ministrul Energiei şi cel al Finanţelor din Grecia solicită să fie analizată de către Comisia Europeană posibilitatea instituirii unui fond la nivelul Uniunii Europene pentru atenuarea impactului majorării tarifelor la energie. Mecanismul ar urma să atragă fonduri din plăţile efectuate pentru cotele emisiilor de dioxid de carbon, iar fiecare stat ar urma să obţină subvenţii în funcţie de consumul de gaz şi electricitate şi de valoarea Produsului Intern Brut (PIB) raportat la numărul de locuitori, conform propunerii formulate de ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, şi de cel al Finanţelor, Christos Staikouras.

Propunerea Greciei prevede şi noi licitaţii pentru emisii de dioxid de carbon, din care ar urma să fie obţinute fonduri suplimentare destinate subvenţiilor. "Creşterea fără precedent a tarifelor la gaz şi, prin extensie, a tarifelor la electricitate constituie o provocare majoră pentru toate statele membre UE, o provocare care nu poate fi abordată doar la nivel naţional", argumentează ministrul grec al Energiei şi cel al Finanţelor, în scrisoarea trimisă Uniunii Europene.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici