Grecia, Cipru şi Austria cer o reacţie unitară a UE faţă de acţiunile Turciei

  • Grecia, Republica Cipru şi Austria aşteaptă o reacţie unitară a UE faţă de acţiunile Turciei
  • Premierul grec: Acţiunile Turciei nu încalcă doar suveranitatea Greciei şi a Republicii Cipru, ci afectează şi interesele UE în zona Mediteranei
  • Preşedintele Republicii Cipru vrea o "poziţie substanţială şi eficientă" a UE faţă de Turcia
1135 afișări
Imaginea articolului Grecia, Cipru şi Austria cer o reacţie unitară a UE faţă de acţiunile Turciei

Grecia, Cipru şi Austria cer o reacţie unitară a UE faţă de acţiunile Turciei

Grecia, Republica Cipru şi Austria solicită, cu ocazia summitului Consiliului European, o reacţie unitară a Uniunii Europene faţă de acţiunile Turciei în estul Mării Mediterane, relatează site-ul Politico.eu.

"Liderii UE trebuie să discute curajos şi sincer ce relaţie vor cu adevărat să aibă cu Turcia", a declarat premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, înaintea summitului UE.

Kyriakos Mitsotakis afirmă că acţiunile Turciei nu încalcă doar suveranitatea Greciei şi a Republicii Cipru, ci afectează şi interesele Uniunii Europene în zona Mediteranei. "Se deschid două căi: una este cea a dialogului şi a diplomaţiei. Cealaltă este calea escaladării tensiunilor, iar, inevitabil, mai devreme ori mai târziu, vor fi acţiuni europene în detrimentul Turciei. Grecia a dovedit că vrea să urmeze prima cale. Depinde de Turcia să facă acelaşi lucru. Dar trebuie să facă acest lucru constant şi permanent", a subliniat Kyriakos Mitsotakis.

La rândul său, preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a cerut o "poziţie substanţială şi eficientă" a UE faţă de Turcia. "Trebuie să oprim diplomaţia marcată de nave de război, astfel încât criza să fie urmată de dialog ori de sesizarea unei instanţe internaţionale (...)", a subliniat Nicos Anastasiades, cerând o "reacţie unită, fermă şi determinată la acţiunile ilegale de explorare ale Turciei".

La rândul său, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cere Uniunii Europene să impună linii clare Administraţiei Recep Tayyip Erdogan. "Oare trebuie să ne lăsăm în genunchi, trebuie să reacţionăm în mod slab, sau trebuie să arătăm forţa incredibilă pe care o are Uniunea Europeană. Nu suntem slabi, nu trebuie să îi permitem lui Recep Erdogan să nu aducă într-o astfel de poziţie. Avem nevoie de o procedură clară, de o reacţie clară la această atitudine. UE trebuie să îi traseze lui Recep Erdogan nişte linii roşii", a declarat Sebastian Kurz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici