Grecia, din nou în grevă generală. Mii de persoane protestează violent la Parlament - LIVE VIDEO

Sindicatele din Grecia au declanşat miercuri o grevă de 24 de ore, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate şi de privatizări.

2136 afișări
Imaginea articolului Grecia, din nou în grevă generală. Mii de persoane protestează violent la Parlament - LIVE VIDEO

Grecia, din nou în grevă generală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidente violente au izbucnit miercuri la prânz la Atena, unde mii de persoane au înconjurat sediul Parlamentului protestând faţă de măsurile de austeritate, informează site-ul publicaţiei Kathimerini.

Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Syntagma, iar atmosfera este foarte tensionată în jurul Parlamentului, unde forţele de ordine au format un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să se apropie.

Unii protestatari au fost reţinuţi, iar poliţia a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene.

VEZI AICI LIVE PROTESTELE DIN GRECIA

Mişcarea "indignaţilor" greci, prezenţi de trei săptămâni în centrul Atenei, în Piaţa Syntagma, intenţiona să formeze un lanţ uman în jurul instituţiei miercuri dimineaţa, la o zi de la începutul examinării în forul legislativ a planului de austeritate.

Protestatarii din Piaţa Syntagma au răspuns la utilizarea gazelor lacrimogene aruncând cu iaurt şi pietre, potrivit BBC News Online. Dar poliţiştii au reuşit să împiedice încercarea protestatarilor de a bloca Parlamentul şi de a-i opri pe parlamentari să participe la dezbateri. Forţele de ordine au blocat drumurile spre Piaţa Syntagma şi au creat un culoar pentru deputaţi.

Demonstranţii greci se autointitulează "indignaţi" în legătură cu manifestanţii împotriva austerităţii din Spania, care au instalat tabere în Madrid şi Barcelona, până când au fost evacuaţi de poliţie, luna trecută. Piaţa Syntagma este plină de steaguri ale Greciei şi Spaniei, dar şi de pancarte pe care se poate citi "Rezistă", dar şi strigătul de luptă din Războiul Civil spaniol "No pasaran" (pe-aici nu se trece).

Mii de persoane participă la o grevă generală, cea de a treia organizată, în acest an, în Grecia. Activităţile în porturi, transportul public şi bănci sunt foarte afectate, în contextul în care sindicatele, atât din sectorul privat, cât şi din cel public, participă la grevă, potrivit BBC.

Companiile de stat s-au alăturat marşului, iar spitalele oferă doar servicii de urgenţă. Însă, aeroporturile funcţionează în regim normal, după ce controlorii de trafic aerian şi-au anulat apelul la grevă.

Premierul grec, George Papandreou caută susţinere pentru un nou program de austeritate, constând în reduceri bugetare în valoare de 28 de miliarde de euro pentru perioada 2012-2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici