Grecia este presată de creditorii internaţionali să treacă la săptămâna de lucru de 6 zile

Creditorii europeni ai Greciei cer guvernului de la Atena să introducă săptămâna de lucru de 6 zile, în cadrul prevederilor dure ale celui de-al doilea program de salvare, relatează The Guardian.

962 afișări
Imaginea articolului Grecia este presată de creditorii internaţionali să treacă la săptămâna de lucru de 6 zile

Grecia este presată de creditorii internaţionali să treacă la săptămâna de lucru de 6 zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cererea este inclusă într-o scrisoare a troicii creditorilor, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, în care se insistă pe reforme radicale pe piaţa muncii, de la salarii minime la limite pentru plata orelor suplimentare şi flexibilizarea programului de lucru, care vor înrăutăţi probabil relaţiile dinte guvern şi sindicate.

După o lungă amânare provocată de lunile de blocaj politic din Grecia, troica revine la Atena în această săptămână pentru evaluarea stadiului reformelor.

Rezultatul analizei este aşteptat luna viitoare, când liderii europeni vor decide dacă Grecia va primi următoarea tranşă de ajutor, care îi va permite practic să rămână în zona euro.

Scrisoarea, trimisă săptămâna trecută miniştrilor pentru Finanţe şi Muncă, cere guvernului să prelungească săptămâna de lucru la 6 zile, în toate sectoarele economice.

Inspectorii troicii cer creşterea flexibilităţii programului de lucru, stabilirea numărului de ore zilnice de odihnă la 11, decuplarea orelor de lucru ale angajaţilor de orele de deschidere a instituţiilor, eliminarea restricţiilor referitoare la timpul minim şi maxim dintre schimburile de dimineaţă şi de după-amiază şi dreptul la un concediu de două săptămâni consecutive indiferent de perioada din an, în sectoarele cu activităţi de sezon.

Instrucţiunile se concentrează pe reformele de pe piaţa muncii, cerând reformarea radicală a inspectoratului de muncă şi punerea acestuia sub supraveghere europeană.

Scrisoarea scoate la iveală implicarea zonei euro într-un sistem naţional şi într-o cultură a muncii considerată, în afara Greciei, ca fiind disfuncţională.

Guvernul elen face eforturi pentru stabilirea unor măsuri de economisire a 11,6 miliarde de euro în următorii doi ani, astfel încât Grecia să poată primi luna viitoare o nouă tranşă de ajutor de 30 de miliarde de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici