Grecia: Grevă generală, miercuri, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate

O grevă generală va avea loc, miercuri, în Grecia, în semn de protest faţă de continuarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii săi, UE şi FMI, ai căror reprezentanţi sunt aşteptaţi la Atena pentru a verifica punerea în aplicare a acestora.

445 afișări
Imaginea articolului Grecia: Grevă generală, miercuri, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate

Nouă grevă generală, miercuri, în Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ziua de acţiune, prima din acest an, organizată la apelul centralelor sindicale Adedy (public) şi GSEE (privat), va perturba transporturile, în special pe cele aeriene, din cauza întreruperii activităţii în cursul zilei de către controlorii de trafic aerian.

Trenurile şi serviciile de transport urbane vor fi, de asemenea, afectate, în timp ce vapoarele ce deservesc insulele vor rămâne la chei.

Succedând greva generală din noiembrie şi peste zece de la începutul crizei în Grecia, în 2010, protestul va culmina cu o manifestaţie în centrul Atenei la prânz.

Aceasta va perturba, de asemenea, funcţionarea administraţiilor, şcolilor şi spitalelor, în timp ce sindicatele avocaţilor şi comercianţilor s-au alăturat protestului.

Îndreptându-se împotriva noilor măsuri de austeritate pe care ţara îndatorată a trebuit să le adopte în această toamnă pentru a rămâne sub perfuzia financiară internaţională, GSEE şi Adedy au făcut apel la mobilizare ca ripostă la decizia Guvernului de a sparge două greve recente, cea de la metroul din Atena şi cea a marinarilor, recurgând la rechiziţie.

GSEE a asigurat într-un comunicat că luptă "pentru convenţiile colective, măsurile împotriva şomajului", a cărui rată a ajuns la 27 la sută, "şi pentru salvgardarea drepturilor democratice".

Adedy vrea să contracareze concedierea funcţionarilor, în timp ce creditorii vor să reducă numărul lor.

În timp ce ţara traversează al şaselea an de recesiune, principalul partid de opoziţie, Syriza, reprezentând stânga radicală, a cerut o mobilizare masivă pentru "a înlătura cât mai repede posibil" Guvernul de coaliţie dreapta-stânga moderat, condus de conservatorul Antonis Samaras.

Poliţia a prevăzut un dispozitiv important pentru a împiedica o degenerare a manifestaţiei, frecventă în timpul manifestaţiilor antiausteritate din Grecia.

Greva constituie un avertisment social înainte de sosirea aşteptată, până la începutul lui martie, la Atena a creditorilor (UE-BCE-FMI), care urmează să analizeze modul în care ţara îşi respectă angajamentele de austeritate şi reforme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici