Grecia, îndemnată de Consiliul Europei să se mobilizeze împotriva neonaziştilor

Grecia trebuie să examineze legalitatea formaţiunii neonaziste Zori de Aur şi să lupte împotriva unei banalizări a discursurilor şi actelor xenofobe, a pledat Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului într-un interviu pentru ediţia de duminică a ziarului To Vima.

153 afișări
Imaginea articolului Grecia, îndemnată de Consiliul Europei să se mobilizeze împotriva neonaziştilor

Grecia, îndemnată de Consiliul Europei să se mobilizeze împotriva neonaziştilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţând o viitoare vizită centrată asupra multiplicării violenţelor de natură xenofobă în ţară, Comisarul CoE Nils Muiznieks subliniază că numeroase dintre aceste cazuri raportate serviciilor sale "vizează membri (ai formaţiunii) Chryssi Avghi (Zori de Aur)", care a trimis deputaţi în Parlament, cu 7% din voturi, în urma ultimelor alegeri legislative de la 16 iunie.

Această formaţiune "este mai deschis extremistă şi nazistă în opiniile pe care le exprimă decât orice alt partid din Europa", şi-a exprimat el îngrijorarea pentru săptămânalul de centru-stânga To Vima.

În materie de legalitate, "problema este să se afle dacă Zori de Aur serveşte funcţionării libere a regimului democratic", se întreabă Muiznieks, invocând Constituţia greacă, care însărcinează partidele politice să servească regimul democratic.

Agresiunile împotriva imigranţilor şi refugiaţilor "sunt legate de discursul rasist promovat de către Zori de Aur (...), pericolul cel mai important fiind ca acest discurs şi aceste atacuri să fie considerate ca fenomene «normale» (...), dând sentimentul autorilor lor că se bucură de susţinerea societăţii", atrage atenţia comisarul CoE.

Muiznieks reclamă "o anchetă minuţioasă asupra eventualelor complicităţi între Zori de Aur şi poliţie", considerate ca dovedite în Grecia şi denunţate în 2009 de către ministrul responsabil, la vremea respectivă, cu forţele de ordine, Mihalis Chryssohoïdis.

Într-un raport-rechizitoriu intitulat "Ura de pe străzi", organizaţia nonguvernamentală (ONG) pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a solicitat deja, marţi, Atenei să adopte "măsuri imediate" împotriva propagării violenţei de natură xenofobă, denunţând atât "inacţiunea poliţiei", cât şi inerţia judiciară şi politică şi apreciind că acestea sunt cele care i-au garantat până în prezent impunitatea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici