Grecia şi Franţa efectuează exerciţii militare în Mediterană. Recep Erdogan vrea dialog cu Atena

  • Nave militare din Franţa şi Grecia au efectuat exerciţii comune în largul Insulei Creta, pe fondul tensiunilor cu Turcia
  • Franţa a trimis două nave militare şi două avioane de vânătoare în estul Mării Mediterane
  • Recep Erdogan: "Calea spre o soluţie în estul Mediteranei este prin dialog şi negociere"
2382 afișări
Imaginea articolului Grecia şi Franţa efectuează exerciţii militare în Mediterană. Recep Erdogan vrea dialog cu Atena

Grecia şi Franţa efectuează exerciţii militare în Mediterană. Recep Erdogan vrea dialog cu Atena

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a pledat pentru dialog, joi, pentru depăşirea tensiunilor din estul Mării Mediterane, în contextul în care Grecia a efectuat exerciţii militare împreună cu Franţa, ca reacţie la activităţile turce de explorare în zone disputate.
 
"Calea spre o soluţie în estul Mediteranei este prin dialog şi negociere. Noi nu ne aventurăm în acţiuni care nu sunt necesare şi nu căutăm tensiuni", a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia de presă Reuters.
 
În contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Franţa a trimis două nave militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane, informează cotidianul Le Monde. Avioanele militare vor fi staţionate în Insula Creta. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat dur "încălcarea" de către Turcia a suveranităţii Republicii Cipru şi Greciei. "Prezenţa militară franceză are scopul intensificării evaluării autonome a situaţiei şi afirmării ataşamentului Franţei faţă de principiul liberei circulaţii, siguranţei maritime în Mediterană şi respectării dreptului internaţional", a afirmat Macron.
 
Nave militare franceze, inclusiv fregata Lafayette, au efectuat joi exerciţii cu Forţele Navale elene în largul Insulei Creta. "Emmanuel Macron este un prieten adevărat al Greciei şi un apărător activ al valorilor europene şi internaţionale", a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

 

Premierul Greciei pledează pentru diplomaţie 

 
Premierul Greciei a condamnat, miercuri după-amiază, "provocările" Turciei în estul Mării Mediterane, pledând pentru diplomaţie, dar avertizând că armata elenă poate riposta în caz de necesitate.
 
Reacţia Turciei la Acordul juridic dintre Grecia şi Egipt privind constituirea unei zone economice exclusive arată că Ankara "nu poate accepta principiile europene ale secolului 21 şi că rămâne blocată în logica utilizării forţei şi a ameninţărilor", a declarat Kyriakos Mitsotakis într-un discurs televizat despre escaladarea tensiunilor în estul Mediteranei. "Grecia nu este o ţară care să îi ameninţe pe alţii sau să accepte să fie şantajată", dar rămâne vigilentă, mobilizează forţele armate şi recurge la diplomaţie pentru rezolvarea problemelor. Grecia nu va iniţia tensiuni, dar va răspunde oricăror provocări, a avertizat Kyriakos Mitsotakis, citat de agenţia de presă AMNA.
 
Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene se vor reuni vineri, într-o sesiune extraordinară, pentru a discuta despre criza din Belarus şi despre activităţile Turciei în estul Mării Mediterane, a anunţat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
 
Grecia a cerut, marţi, organizarea de urgenţă a unei reuniuni a Uniunii Europene pe tema Turciei, acuzată că a iniţiat activităţi de explorare petrolieră în zone disputate din estul Mării Mediterane. "Ultimele evenimente sunt extrem de îngrijorătoare. Sunt necesare acţiuni de rezolvare a problemelor în virtutea principiilor relaţiilor de bună-vecinătate, normelor internaţionale şi printr-o implicare pozitivă", a declarat marţi după-amiază Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
 
Nava turcă Oruç Reis a iniţiat activităţi de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaze în estul Mării Mediterane, în apropierea Insulei Creta (Grecia) şi a Republicii Cipru. Ambarcaţiunea de explorare este escortată de cinci nave militare, potrivit Ministerului turc al Apărării.
 
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat în urmă cu câteva zile reluarea activităţilor de explorare în estul Mării Mediterane ca reacţie la semnarea unui acord de cooperare maritimă de către Grecia şi Egipt. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici