GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

Delegaţia Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), care a vizitat România în perioada 21-22 februarie, a subliniat că magistraţii responsabili cu instrumentarea şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţă, inclusiv în cazul mecanismelor disciplinare.

812 afișări
Imaginea articolului GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

"Delegaţia GRECO subliniază că cei responsabili cu anchetarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor lor şi să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite. Acest lucru se aplică şi în cazul mecanismelor disciplinare, în timp ce judecătorii şi procurorii trebuie să respecte cele mai înalte standarde de integritate", se afirmă într-un comunicat emis de instituţia din cadrul Consiliului Europei.

"Echipa GRECO subliniază că este important ca toate instituţiile statului să conlucreze şi să se respecte reciproc, în conformitate cu principiile separaţiei puterilor, ale independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar şi ale egalităţii în faţa legii.", mai notează instituţia.

Concomitent delegaţia GRECO a "invitat din nou autorităţile să ia în considerarea opţiunea de a solicita opinia Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi privind reforma justiţiei".

Delegaţia urmează să pregătească un raport, cu recomandări specifice, care va fi discutat la următoarea reuniune plenară a GRECO.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanţele curente ale României în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor sunt "în general nesatisfăcătoare".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici