GREVĂ a controlorilor de trafic aerian din Finlanda

Controlorii de trafic aerian au început luni o acţiune surpriză de grevă, în Finlanda, în semn de protest faţă de o reorganizare decisă de autorităţile aeroportuare, a anunţat principalul sindicat al controlorilor finlandezi.

171 afișări
Imaginea articolului GREVĂ a controlorilor de trafic aerian din Finlanda

GREVĂ a controlorilor de trafic aerian din Finlanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sindicatul SLJY, la care au aderat peste 90% dintre controlorii de trafic aerian finlandezi, şi-a îndemnat toţi membrii să-şi părăsească locurile de muncă începând de luni, ora locală 17.00 (17.00, ora României), până marţi, ora locală 08.00 (08.00, ora României).

Consecinţele asupra traficului aerian ar trebui să rămână limitate.

Prin intermediul acestei acţiuni sociale, SLJY protestează faţă de anunţarea transferării Centrului de control regional al traficului aerian de la Tampere (160 de kilometri nord de Helsinki) la aeroportul Helsinki-Vantaa, cel mai mare din Finlanda.

Acest centru gestionează traficul aerian în Finlanda, cu excepţia unor zone din jurul aeroporturilor.

"Relocalizarea pune o problemă din punct de vedere a securităţii", a anunţat pentru AFP preşedintele SLJY, Sami Fabritius.

Potrivit SLJY, din momentul în care acest centru va fi instalat la Helsinki, orice pană tehnică va avea consecinţe asupra controlului aerian al întregii ţări.

În plus, SLJY se teme de eventuale reduceri de personal. În opinia oficialului sindical, reorganizarea este făcută în scopul de a "face economii".

Autoritatea aviatică Finavia a anunţat că unele zboruri interne vor fi anulate, însă zborurile internaţionale, cu excepţia intervenirii unor întârzieri, nu vor fi afectate prea mult de această acţiune de grevă.

"Zborurile vor fi asigurate de către controlorii de supraveghere" care nu sunt membri de sindicat, a anunţat Finavia într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici